2021. július 25. vasárnap

Chipleolvasó segíti az állatvédő egyesület munkáját


Életmód - 2018. november 23.
szerző: SH

chipolvaso-kacsur-tamas

A siklósi Tenkesalja Állatvédő Egyesületetnél évente rengeteg kutya fordul meg: folyamatosan fogadják be az utcán talált négylábúakat is, akiket vagy szerető gazdájukhoz jutatatnak vissza, vagy az örökbeadásban segédkeznek.

Az adó egy százalékából és adományokból gazdálkodó egyesület az ideiglenes otthonra lelő állatok etetésében, nevelésében és orvosi ellátásában is szerepet vállal. Jelenleg is tucatnyinál több kutyát gondoz, akik gazdájukra várnak. A befogadott ebek szinte mindegyikének azonosító chip van a bőre alá ültetve, mely számát egy készülékkel kiolvasva össze lehet vetni egy adatbázissal, melybe jó esetben a gazdi neve, elérhetősége is rögzítve van.

Az egyesület eddig nem rendelkezett azonosító leolvasására alkalmas berendezéssel mely – mint egy korábbi testületi ülésen is elhangzott – nagymértékben megkönnyítené munkájukat és az elveszett, elkóborolt kutyusok gazdihoz való visszajuttatását. A Siklósi Hírek szerkesztősége ezért egy ilyen készülékkel ajándékozta meg az egyesületet, melyet Nagy Zoltánné, az egyesület elnöke és Bertáné Vertike Ildikó alelnök vett át Kacsúr Tamás főszerkesztőtől.

infoMinden négy hónaposnál idősebb eb bőre alá kötelező beültettetni a chipet, melyet az első oltások során az állatorvos végez el. A költségekben foglalt regisztrációs díj ellenében a digitális azonosítóhoz tartozó adatokat is neki kell felvinni az adatbázisba, amit a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat nyilvántartó rendszerében le is lehet ellenőrizni.