December végéig lehet leadni az adóvisszatérítés nyilatkozatát


Gazdaság - 2021. november 27.
szerző: 7800

tax-ado-szamologep

December végéig kell benyújtani az adóhivatal online felületén elérhető nyilatkozatot a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez. A legtöbb szülőnek nincs vele dolga, de vannak, akik jogosultságáról nem tud a NAV, nekik ki kell tölteni a nyilatkozatot.

Az egyszerű nyilatkozatban a kitöltő megadhatja az adó-visszatérítés kiutalásához szükséges adatait – bankszámlaszámát vagy postacímét -, valamint a gyermek és házastárs adatait. Amennyiben az online formot tölti valaki ki, az ügyfélkapus belépés után abban a legtöbb adat már szerepelni fog.

A nyilatkozat mobiltelefonnal, tablettel is kitölthető online, továbbá esetében használható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is. Papíron – postán keresztül és személyesen – is lehet nyilatkozatot leadni; a papíros beküldéshez a nyomtatvány letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

Amennyiben valaki elmulasztja a nyilatkozatát benyújtani az év végéig, a visszatérítéshez való jog a 2021-es adóbevallásában érvényesíthető 2022. május 20-áig.

Az adó-visszatérítésre az jogosult, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult, összevont adóalapba tartozó vagy ekho szerint adózó jövedelmet szerzett vagy bejelentett kisadózó. A visszafizetés felső határa a 2020 december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalma, azaz 15 százaléka. Az szja és az ekho szerint adózó szülőknek külön-külön, legfeljebb 809 ezer forintot térít vissza az állam. A gyermeket nevelő katás vállalkozók a 2021-es tételes adójuk egynegyedét kaphatják vissza.

Nem kell nyilatkoznia annak, aki most is családi pótlékot kap, mert a NAV automatikusan hozzájut az utaláshoz szükséges adatokhoz. Ilyenkor az adó-visszatérítést arra a postai címre vagy bankszámlaszámra küldik, ahova a családi pótlék is érkezik. Azoknak, akiknek az adatai nem állnak teljes körűen a NAV rendelkezésére, ki kell tölteniük a nyilatkozatot ahhoz, hogy február 15-ig megkaphják a visszatérítést. Ilyen, aki családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja, a várandós nők, valamint a kisadózóként bejelentett magánszemély, aki nem kap családi pótlékot.