Digitális Oktatás- és Tanulástámogató Központ jött létre a Pécsi Tudományegyetemen


Tech/Tud - 2022. március 1.
szerző: SH/PTE

dot-tablet-pte

Hogyan lehet izgalmassá, élménnyé tenni a mai hallgatók számára egy egyetemi kurzust? Ez, és az ennek érdekében bevetett 21. századi technikai vívmányok optimális alkalmazása globális szinten is kihívást jelent a ma egyetemi oktatói számára.

A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) új szervezet, a Digitális Oktatás- és Tanulástámogató Központ (DOT) segíti a kurzusok modernizálását, melynek március elsejével elindult a honlapja is. Az egység célja, hogy hatékony válaszokat adjon a digitális, illetve az úgynevezett blended learning, vagyis kombinált oktatási módszertanokkal kapcsolatban. Korszerű módszerek, eszközök, platformok alkalmazását tanítják meg az erre nyitott oktatóknak, akik a 21. század hallgatói elvárásainak megfelelően alakíthatják át kurzusaikat. Utóbbira több pályázatot hirdettek már meg, még a szervezeti keretek kikristályosodása előtt.

A blended learning a hagyományos oktatási forma elemeit ötvözi a 21. század előnyös, digitális módszereivel és eszközeivel – mondta dr. Vörös Zoltán. A PTE DOT vezetője hozzátette: vegyes a formula, az adott kurzusnak vannak online, és vannak személyes találkozáshoz kötődő elemei. A hagyományos részben a személyes kapcsolat, bizalom, és az együttműködés támogatja a tanulást, az online rész pedig mindazon források, eszközök, módszerek használata, amik egyszerűbbé, produktívabbá tehetik azt.