Döntöttek a sport- és kulturális célú egyesületek támogatásáról


Helyi hírek - 2023. március 23.
szerző: SH

siklos-varoshaza-zaszlo

Legutóbbi ülésén döntött a város képviselő-testülete a sport- és kulturális célú civil egyesületek összesen 9,5 millió forintos támogatásáról. 

Kulturális területet érintő igények esetében a döntéshozatal szempontjai közé tartozott a pályázó szervezet siklósi tagjainak a száma, esetlegesen fizetendő tagdíj összege, a pályázónak a városi közéletben való szerepvállalása, elért eredményei, a tervezett program által érintettek száma, valamint a megvalósítandó cél közhasznúsága is. A kulturális egyesületek, civil szervezetek, egyházak támogatására kiosztható keretösszeg 2 millió forint az idei évben, melyből

     Siklósi Szalon Alapítvány 350.000 forint,

     a Kanizsai Dorottya Fúvószenekari Egyesület 350.000 forint,

     Tenkes Vegyeskari Egyesület 250.000 forint,

     Siklósi Hagyományőrző Egyesület 250.000 forint,

     Siklósi Dolce Hegedű Egyesület 200.000 forint,

     Villány-Siklósi Borút Egyesület 200.000 forint,

     Fontos Vagy Nekünk Egyesület 150.000 forint,

     Gasztro- és Borbarátnők Borrendje Siklós 150.000 forint, valamint a

     Siklósi Borbarátnők Borrendi Egyesülete 100.000 forint támogatást kapott.

Támogatásban részesültek a sportegyesületek is. A pályázó szervezet nagysága, siklósi tagjainak a száma, az esetlegesen fizetendő tagdíj összege, szponzorációs díjak összege, a pályázó városi közéletben való szerepvállalása, elért eredményei és a város sportkoncepciójának figyelembevétele mellett összesen 7,5 millió forint került kiosztásra

     a Siklósi Futball Club 2.600.000 forint,

     MK Pelikán Siklós KC 2.600.000 forint,

     Siklós SE 1.200.000 forint,

     Damashi Küzdősport Egyesület 400.000 forint,

     Siklósi Lóbarátkör Hagyományőrző és Sportegyesület 250.000 forint,

     Apró Paták Lovas Sport Egyesület 200.000 forint,

     Tenkes Lovas Sport, Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület 150.000 forint, a

    Tenkes Természetbarát Egyesület 100.000 forintnyi támogatásával.

Az idei évben – rendhagyó módon, ha a város anyagi helyzete lehetővé teszi – ismét megnyitják a pályázati lehetőséget – hangzott el a testületi ülésen.

Bár nem alapvető feladata, de a város e rendkívüli gazdasági környezetben is erőn felül támogatja a civil szervezeteket – mondta Mojzes Tamás a költségvetés 9,5 millió forintos sorára mutatva. Siklós területért felelős alpolgármestere a gazdasági lehetőségekre utalva megjegyezte, azt az irányelvet követték, hogy a tavalyi összeg felét kapja meg minden igénylő.

Emlékeztetett: a költségvetés ezen keretén túl is vannak olyan források, melyek a civil szervezetek rendelkezésére állnak. A pályázatok terén várható segítségnyújtás mellett úgy fogalmazott, hogy mindegyik egyesület működése biztosított, de baj esetén az önkormányzat ott lesz és támogatni fogja. Mojzes Tamás a kapcsolódó beruházások sorában kiemelte a sportpályán végzett fejlesztéseket és a Postaszállás új közösségi terét is, valamint megemlítette a számos új sportág műveléséhez használható felület kialakítását vagy felújítását.

Dr. Pápai István, a siklósi Damashi Dojo vezetője rámutatott: meglátása szerint hosszú évek óta várat magára a rendelkezésre álló keret tényleges, aktív sportóli létszám, valamint az elért eredmény tükrében való felosztása.

Riegl Gábor polgármester jelezte, hogy a költségvetés közelgő módosításakor kiemelt figyelmet fognak fordítani a sport- és kulturális célú egyesületek támogatásának kérdésére, melynek továbbra is fontos eleme kell, hogy legyen a folyamatos párbeszéd is.