Döntöttek: négy baranyai kórház kerül az egyetem alapítványához


Régió - 2023. május 4.
szerző: SH

korhaz-fentrol

A Komlói Egészségcentrum, a Mohácsi Kórház, a Szigetvári Kórház mellett a Siklósi Kórház és a Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum is a pécsi egyetemet fenntartó alapítványhoz kerül július elsejétől.

A fenntartóváltásról korábban a Siklósi Hírek is beszámolt, az új egészségügyi törvénycsomagot végül szerdán fogadta a kormány el.

A Siklósi Kórház Nonprofit Kft. gazdasági társaságként működik tovább, a jelenleg állami tulajdonban lévő üzletrésze a PTE tulajdonába kerül.

A törvény elfogadásával újabb fejezetéhez érkezett az egészségügyi ellátórendszer átalakítása: az irányító megyei intézményi feladatokat ellátó PTE Klinikai Központ végzi a járó és fekvőbeteg ellátás szakmai irányítását Baranya vármegyében úgy, hogy a felsorolt egészségügyi intézmények a jövőben a PTE Klinikai Központ szervezetébe integrálódnak. A kórházak költségvetési jogállása ezen időponttól megszűnik, az intézmények ingatlan és ingó vagyona a PTE tulajdonába kerül, mely a fenntartói jogokat is gyakorolja.

A PTE szervezeti egységei együttesen és összehangoltan készülnek az átállásra annak érdekében, hogy a kórházak vezetőivel és munkatársaikkal együtt gördülékenyen valósíthassák meg az integrációt.

Fontos hangsúlyozni: a PTE átveszi a kórházak minden dolgozóját, és a lakosság biztonságos, és szakmailag megfelelő egészségügyi ellátását biztosítani fogja – szögezi le az egyetem.

A betegek az eddig megszokott helyszíneken és időpontokban vehetik majd igénybe az ellátásokat 2023. július 1. után is, valamint a kórházak elérhetősége is változatlan marad.