Dr. Fejes János Közszolgálati Díjat kapott Kovács András


Életmód - 2024. április 19.
szerző: SH

kovacs-andras

A vár lovagtermében tartott ünnepség alkalmával adták át a városi kitüntetéseket és elismeréseket. A Siklós önkormányzata Dr. Fejes János Közszolgálati Díjjal ismerte el Kovács András munkásságát.

Kovács András tűzoltó ezredes bár a Pannon Agrártudományi Egyetem – agrármérnöki karán szerzett diplomát, 2012-től napjainkban is a Siklósi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen teljesít szolgálatot, kirendeltségvezető beosztásban.

1998-tól 1 éven át volt a Siklósi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság szolgálatparancsnoka, 2000-től 2009-ig a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, előadója, főelőadója, majd kiemelt főelőadója lett. 2009-től a Siklósi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságparancsnokság parancsnoka.

Több mint két évtizedes rendvédelmi és közigazgatási, jogalkalmazási tapasztalattal rendelkezik. Részt vett több hazai katasztrófa felszámolásában, valamint az azt követő helyreállításban, több esetben helyszíni operatív irányítóként: legyen az árvíz, belvíz, rendkívüli időjárás, vagy vörös iszap. Kiváló munkáját kétszer is elismerték: Rendkívüli helytállásért vörösiszap-katasztrófa érdemjelet, 2005-ben pedig Kaposvár árvízi rendkívüli helytállásért érdemérmet kapott.

Jelentős tapasztalatokkal rendelkezik vezetőként tűzoltási, polgári védelmi, iparbiztonsági, veszélyhelyzeti tervezés és irányítás, oktatás-felkészítés, kockázatelemzés területén.

Nős, két gyermeke van. Alapfokú angol nyelvvizsgával, ADR ügyintézői vizsgával és haladó búvár vizsgával és kishajóvezetői igazolvánnyal rendelkezik.

Bár a név az enyém a díjon, a hivatásunk csapatmunka – mondta Kovács András a díj ünnepi testületi ülésen történt átvételekor, hozzátéve: a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és valamennyi együttműködő érdeme is benne van a kitüntetésben.