Dr. Őri László: az erős siklósi közösség hagyományaival bizonyítja elődei tiszteletét


Helyi hírek - 2022. január 22.
szerző: SH

vesszo-aldas-vince-nap-siklos

A megyei értéktár oklevelét is átadták szombaton, a Zuhánya dűlőben tartott Vince napi, rendhagyó módon hóesésben tartott vesszőszentelés alkalmával.

Szombaton az érdeklődők népes tábora, a borászok, az egyházközösség tagjai társaságában áldotta meg Keresztes Andor plébános a Zuhánya dűlő feszületénél a helyi gazdák vesszőit és kérte Szent Vince közbenjárását a jó idő és a bő termés érdekében.

Ha fénylik a Vince, tele a pince – tartja a közmondás. A szőlősgazdák e naptól a vízbe tett vincevesszők hajtásait figyelik: ha sok rügy fakadt bőséges termésre számíthatnak, de ha kevés, a szomjazásra készülnek a néphiedelem szerint.

A Vince nap alkalmával minden szőlősgazda tárt karokkal, nyitott kapukkal várja a betérőket – jegyezte meg Nagy Gergely. A Tenkes Hegyközség bírája az elmúlt évek kiváló termését méltatva megjegyezte, az ültetvényeknek kedvező téli időjárás már régóta elkerülte a térséget, ám bízik benne, hogy a 2022-es esztendő is kiváló termést hoz.

Riegl Gábor, Siklós polgármestere a Vince napi vesszőszentelésen

Amellett, hogy a Helyi Értéktár Bizottság olyan meglévő értékeinket emelt magasabb szintre, melyek kézzel fogható, épített örökségeink voltak, az olyan hagyományokat is szerettük volna az értékek sorába emelni, melyek kultúránkhoz, mindennapjainkhoz kapcsolódnak – idézte fel Riegl Gábor. Siklós polgármestere emlékeztetett, hogy 2020-ban indult el az a folyamat, mely a Vince napi eseményeket, megemlékezéseket, a vincejárást mint hagyományt az értéktárba javasolta. Egy évre rá meg is történt a bírálat, és 2021-ben a siklósi Vince nap a megyei értékek közé került.

Dr. Őri László átadja a megyei értéktár oklevelét Riegl Gábornak Siklóson

Az oklevelet, a Baranya Megyei Értéktár tanúsító okiratát dr. Őri László nyújtotta át Riegl Gábor polgármesternek a tradicionális esemény egyik fő aktusaként számontartott vesszőszentelés alkalmával. Mint a megyei közgyűlés elnöke megjegyezte, Siklóson az itt élők egy olyan erős és összetartó közösséget alkotnak, mely a mindennapokban a szokásaik és hagyományiak megélésén keresztül bizonyítja, hogy tisztelik elődeik munkáját, a múltat, és ezeket a hagyományokat ápolják a jelenben is.

Az elnök szavai szerint a megyei értéktár bizottság ezért is hozta meg azt a fontos és szimbolikus döntését – mellyel a siklósiak erős és összetartó közösségét, azt a munkát és szolgálatot, melyet évtizedeken át a közösség megtartása és erősítése érdekében végeztek és ami elsősorban a siklósi Vince napi hagyományokban mutatkozik meg – a megyei értéktárba emeli.

Az oklevelet Ipacs-Szabó István őrzi majd. A Tenkes Borvidékfejlesztő NKft. vezetője a díszes dokumentum átvételekor rámutatott: a Tokajtól Pannonhalmáig a legtöbb borvidéken meghonosodott Vince napi szokások gyökerei Siklósról erednek.