Egészségünkre – a hólyaghurut, húgyúti panaszok


Életmód - 2023. november 9.
szerző: EFI

sztetoszkoporvos

A húgyúti panaszok sokfélék lehetnek, és különböző okok bújhatnak meg a hátterükben.

Ahúgyúti fertőzések eredhetnek felfázásból, változókori hormonhiányból, vizelet katéter használata miatt, krónikus betegségekhez társulhatnak, esetleg immunrendszer gyengülése miatt, de gyakori a várandósság alatti panaszok megjelenése is. A húgyúti fertőzések túlnyomó többségét baktériumok okozzák, melynek forrása a széklettel szennyezett húgycső környékén megtapadó és a húgycsőbe kerülő baktériumok megtelepedése a hólyagban, és a húgy-utakban, mely az un. felfázás következménye lehet. Az alsó húgyvezeték, a húgycső és a húgyhólyag bakteriális fertőzése a leggyakoribb, mely a panaszok 90%-át okozza. A felső húgyvezeték, illetve a vesemedence gyulladás, valamint férfiaknál a dülmirigy (prosztata) gyulladása ritka, de súlyos tünetekkel járhat.

A sürgető, parancsoló vizelési inger, a gyakori, kellemetlen és fájdalmas vizelés tipikus jel, de előfordulhat ritkán akár véres vizelés is, mely általában a húgyhólyag un. vérzéses gyulladását jelenti. Utóbbi nagyon gyorsan jelentkezhet, kialakulásához nem kell több napnak és hétnek eltelnie. Ennek oka, hogy a kórokozók akár egy-két nap után is olyan magas csíraszámban fordulhatnak elő, hogy okozhatnak már ilyesmit is. A láz nem jellemző, az inkább csak akkor jelentkezik, amikor a gyulladás már felterjed a felső húgy-utakra. A problémát általában már a panaszok alapján felismerik az orvosok, a vizelet gyorsteszt vagy a vizeletüledék vizsgálata pedig azonnal megerősítheti a diagnózist. Leginkább a vizeletben kimutatható fehérvérsejtek és baktériumok az árulkodók. Ma már olyan korszerű gyorstesztek is vannak, amelyek ezeket azonnal kimutatják.

A felső húgy-utak fertőzésének leggyakoribb formája az un. vesemedence gyulladás, mely elsősorban az érintett vese fájdalmasságával jár. A beteg erős deréktáji fájdalomról panaszkodik, gyakori a láz is. A vesemedence gyulladás kialakulását elősegíti a vesekövesség, mely önmagában is hajlamot teremt a vesemedence gyulladásra. Az un. „vesegörcs” akkor keletkezik, ha a vesekő beszorul a vesemedencébe, vagy a vizelet elvezetésére szolgáló vezetékbe. Ez az állapot igen erős, görcsös vesetáji fájdalommal jár, mely az érintett oldalon a comb belső felébe sugárzik. A vizeletben ilyenkor genny és vér mutatható ki. Sürgős orvosi ellátást igényel.

Férfiaknál a prosztata gyulladás a végbélbe sugárzó fájdalommal jár, súlyos esetekben magas láz is kialakulhat.

Általánosságban, az enyhe húgyúti fertőzések kialakulásának megelőzésére és a tünetek enyhítésére a tőzegáfonya rendszeres fogyasztását javasolják.

 Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda