Egészségünkre – bőrkiütések


Életmód - 2023. december 1.
szerző: EFI

korhaz

A bőrön megjelenő, „bőrkiütés”-nek nevezett elváltozások gyakran jelennek meg felnőttekben és gyermekekben egyaránt. Jelentőségük abban van, hogy a bőr saját megbetegedésein kívül, számos más, általános betegséget is jelezhetnek.

Elsősorban a különböző bőrkiütéssel járó gyermekkori fertőző betegségek tartoznak ebbe a csoportba, mint pl. a kanyaró a skarlát, rózsahimlő, bárányhimlő, stb. Ezeknek a gyakorisága az oltások bevezetésével lényegesen csökkent, de nem szűnt meg teljesen, ezért még az orvosok sem ismerik fel könnyen, mert nem találkoznak ilyen betegekkel. A régen nagy járványokat okozó, vírusos eredetű kanyaró bőrelváltozására jellemző, hogy a magas lázat és légúti tüneteket követően, elsőnek az arcon, majd a testfelület többi részére is kiterjedő, egymással összefolyó, mélyvörös bőrkiütések alakulnak ki.

A skarlátra jellemző, hogy erős felső-légúti tüneteket, magas lázat követően a bőrön először kipirosodás figyelhető meg, majd a bőrpíron belül tűszúrásnyi, a bőrből kissé kiemelkedő kiütések jelennek meg. A skarlát tüneteinek múlásával jellegzetes, a tenyérre és a talpra kiterjedő lemezes hámlás alakul ki. Megfigyelték, hogy a skarlát egyre gyakrabban fordul elő, és nem ritkán felnőttekben is kialakul. A bárányhimlő ellen is van védőoltás és egyre ritkábban fordul elő. Gyermekekben enyhe lefolyású, jellegzetes hólyagképződéssel járó bőrelváltozást és hőemelkedést, lázat okoz, de felnőttekben igen súlyos betegséget idézhet elő.

A bőr saját fertőzéseit elsősorban baktériumok (pattanások, furunkulusok stb.), ritkábban vírusok (övsömör) okozzák, de a felületes gombás fertőzések sem ritkák. Általában a bőr szennyeződését, sérülését követően kialakuló gyulladásos bőrpír közepén, a bőrből kiemelkedő, sárgás színű, általában gombostűfejnyi gennygyülemet hívjuk pattanásnak. Az ennél nagyobb bőrgennyedéseket, furunkulusnak, karbunkulusnak hívjuk és elhanyagolt esetekben, a bőrön, több helyen is elfordulhat. Ezt az elterjedést általában szennyes kézzel, szennyezett ruhával lehet elterjeszteni. Ha az érintett terület rendszeres fertőtlenítése nem vezet eredményre, antibiotikumok szedése, ill. szükség esetén sebészeti beavatkozás jelent megoldást. A bőrfertőzés felületi terjedését, mely gyakran fordulhat elő gyermekekben, elsősorban rossz higiénés körülmények között, ótvarnak nevezzük. Fertőtlenítő folyadékok alkalmazása gyors gyógyuláshoz vezet.

A vírusos eredetű övsömör kellemetlen betegség, a test bármely felületén, de leggyakrabban a törzsön, egy ideg lefutásának megfelelően alakul ki. Az érintett terület fájdalmas, apró hólyagok alakulnak ki, és a beszáradásukat követően feketés, apró hegek maradnak vissza.

A bőr felületes gombás fertőzéseire jellemző a bőrfelszín kissé sötétebb elszíneződése és a felületes hámlás. Bármelyik bőrfelszínen, de elsősorban a törzsön fordul elő. Egyszerű gombaellenes szerekkel könnyen gyógyítható.

Allergiás eredetű bőrkötés, bőrviszketés is igen gyakori, de nem könnyű kitalálni, hogy az érintett személy mire allergiás. Rovarcsípések is gyakran okoznak viszkető bőrelváltozásokat.

Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda