Egyetlen nap alatt rántották ki a talajt négyszázezernél is több kisvállalkozó lába alól


Gazdaság - 2022. július 12.
szerző: SH

kormanyinfohatter

Bármiféle társadalmasítás, szakmai véleményeztetés vagy hatástanulmány nélkül, egyetlen nap alatt kinyírta a kormány a katát. A 455 ezer vállalkozónak a nyári szabadságolások közepette egy hónapja maradt mindenre kiterjedően tájékozódni majd dönteni, miként folytatja.

Míg korábban arról folytak a találgatások, hogy mennyivel emelkedik a befizetendő összeg vagy hogy mely tevékenységeket zárják ki belőle, addig a valóság teljesen mást hozott: csütörtökön a kancelláriaminiszter azt állította, hogy nincs kész a tervezet, de hétfőn megjelent az, kedden pedig már el is elfogadta az új katatörvényt a kormány. Eszerint csak alkalmazhatja a kisadózó vállalkozók tételes adóját, aki kizárólag a lakosságnak értékesíti termékét vagy szolgáltatását. Ez alól csak a taxisok képeznek kivételt.

A plenáris ülésen több képviselő annak adott hangot, hogy a nemzetközi multicégek vagy a nagy építővállalatok adóját kellett volna emelni, nem a kisvállalkozókét. Volt, aki a kamarai vezetés és az egyetlen kivételezetti körbe tartozó, legnagyobb fővárosi taxis vállalat vezetése közötti közvetlen kapcsolatra is rámutatott.

Az ellenzéki pártok nem adták nevüket az új adótörvényhez, de a kormánypárti képviselők ismét egyként szavazva döntöttek az adónem kibelezéséről, így az Országgyűlés összetételéből adódóban a jelenlegi szabályok mellett esély sem volt a vitára. Varga Mihály pénzügyminiszter nem jelent meg a szavazáson.

A törvény szeptember elsejétől hatályos, az adónem választásáról szóló nyilatkozatot szeptember 25-ig kell eljuttatni az adóhatóságnak. Az, aki egy költségátalány szerinti adózást választ, október végéig nyilatkozhat arról. Mindettől függetlenül annak a katásnak, aki augusztus vége után jogi személynek vagy egyéb szervezetnek állít ki számlát előző napi hatállyal megszűnik a jogviszonya.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a katából való kilépéssel a vállalkozó immáron nem 12 hónapos bevételi plafont számlázhat különadó nélkül.