2021. április 13. kedd

Elfeledett korona került elő a Városházán


Életmód - 2021. március 31.
szerző: SH

Korona a siklósi Városháza északi homlokzatán

Negyed évszázadig vakolat takarta, Siklós 1977-es várossá nyilvánításakor sem volt még sehol az a korona, ami 1981-ben bukkant elő a Városháza homlokzatán.

Az északi falon végzett javítási munkálatok során kíváncsi kőművesek véletlenül bukkantak egy rabicolással eltakart koronára, ami mellett egy 1956-os újság is volt, arra utalva, hogy a magyarok jelképét akkor takarták el. A munkások a közelgő Város napja alkalmából megkonduló harangok nyomán osztották meg emlékeiket.

Mint írják, az akkori építési osztályon dolgozó Aburkó János úgy döntött, hogy a korona maradjon látható. A rendkívül részletesen kidolgozott szent korona azóta is a polgármesteri iroda ablaka felett díszeleg, igaz, az alatta lévő pajzsot már megrágta az idő foga.

A Kádár-rendszerben nem volt ritka, hogy eltüntetik a korábban meglévő arisztokrácia és a királyság jelképeit, emlékeit, így 1956 után számos helyen járt így a pajzs illetve a korona – többek közt az 1860-as években épült, neoreneszánsz stílusú siklósi Városháza homlokzatán is.

Az 1958-as városháza homlokzata teljesen más képet mutat.

Az 1958-as városháza homlokzata már teljesen más képet mutat, nem látható a címer és a korona sem.