Elindult Magyarország első 5G-s magánhálózata


Gazdaság - 2021. január 14.
szerző: SH/MTI

A Huawei Technologies Hungary Európai Ellátó Központjának üzeme. Fotó: Mónus Márton
A Huawei Technologies Hungary Európai Ellátó Központjának üzeme. Fotó: Mónus Márton

A Huawei Technologies Európai Ellátó Központjának pátyi telephelyén ipari környezetben, ipari feladatokra beállítva indult el Magyarország első 5G magánhálózata.

A pátyi üzemben több ütemben megvalósuló, Ipar 4.0 alkalmazásokat támogató megoldással hatékonyabbak, biztonságosabbak és költséghatékonyabbak lesznek a termelési, raktározási és anyagmozgatási folyamatok. A telephelyen már most az 5G-alapú logisztikai rendszerbe kapcsolt önvezető targoncák üzemelnek, amelyek emberi beavatkozás nélkül végzik a raktári műveleteket. A közeljövőben számos új technológiai megoldással bővül a rendszer. A tervek szerint még 2021-ben kiterjesztett valósággal támogatott dinamikus gyártási folyamatokat, intelligens karbantartási és logisztikai optimalizálási alkalmazásokat vezetnek be.

A Huawei Technologies a világ legnagyobb infokommunikácós technológiai (ICT) megoldásszállítója és a második legnagyobb okostelefon gyártója. A vállalat 2005-ben kezdte meg működését Magyarországon és az elmúlt 15 évben 1,5 milliárd dollárt fektetett be és több mint 2400 munkahelyet hozott létre. Az elmúlt öt évben a cég teljes magyarországi beszerzéseinek összege elérte a 246 millió dollárt és 277 millió dollár adót fizetett be a költségvetésbe. Árbevétele 2019-ben 77 milliárd forint volt.

A cég októberben új K+F központot is nyitott Budapesten, amely a mesterséges intelligencia, a képfeldolgozás, a streaming szolgáltatás és a rendkívül nagyméretű elosztórendszerek területére összpontosít.