Elítélték a hajléktalanokat bántalmazó és megalázó baranyai rendőröket


Baranya - 2023. október 21.
szerző: SH

gumibot-rendor

Négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott az a két mohácsi rendőr, aki 2021 januárjában két hajléktalant bántalmazott. A Kaposvári Törvényszék első fokon hozott ítélete nem jogerős.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügy vádirata szerint 2021 januárjában a húszas éveik elején járó két rendőr mohácsi járőrszolgálata során egy hajléktalant bántalmazott és alázott meg.

Egy alkalommal a fiatalabb rendőr a földön fekvő, részeg, magatehetetlen sértettet társa jelenlétében többször fejbe rúgta, pár nap elteltével pedig arra bírták rá, hogy léggitározzon és énekeljen. Egyikük telefonjával erről videót készített, amelyet elküldött egy mohácsi kollégájuknak. Az üzenetet fogadó rendőr reagált a videóra, azonban a bűncselekményről nem tett jelentést, amellyel ő is bűncselekményt követett el.

Mindezeken túlmenően az egyik bántalmazó rendőr további katonai bűncselekményt is elkövetett azzal, hogy szolgálata végén jelentésében valótlanul állította azt, hogy intézkedett egy személygépjármű vezetőjével szemben, holott az ellenőrzés a valóságban nem történt meg.

A rendőrök a megalázást gyerekes poénnak akarták beállítani. Felettesük szerint jó rendőrök voltak, amit azzal is indokolt, hogy a statisztikát hozták, jó jelentéseket írtak. A védők enyhítésért, aa két rendőrrel szemben 3 és fél év végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozó ügyészség súlyosbításért fellebbezett.