Elmarad a valódi jelentkezők száma az érdeklődők hangzatos ezreitől


Itthon - 2022. augusztus 12.
szerző: SH

Határszakasz éjszaka Magyarbóly térségében. Fotó: Kacsúr Tamás, SH/7800
Határszakasz éjszaka Magyarbóly térségében. Fotó: Kacsúr Tamás, SH/7800

Tízezernél is több érdeklődőről számoltak be a határőr kampány során, ez azonban megint csak megfoghatatlan, önigazoló statisztikának tűnik – a valódi jelentkezők száma a tervezett kezdőlétszám harmadát sem érte el.

A több mint tízezer érdeklődőből a hét elejéig csak 724 valódi jelentkező akadt, akiből 644 jelentkező alkalmassági szűrése kezdődött el – derül ki az ORFK Telexnek megküldött válaszából. Arról, hogy hány fő négyhetes gyorsképzése kezdődött el a héten már a rendőrség sem közölt adatokat.

A határvadásznak nevezett szerződésesek állományát 2200 fővel szerették volna szeptemberig feltölteni, melyek darabszáma a második ütemben négyezerre bővülne öt megyében összesen 23 századdal.

Feladatuk a határsáv védelme, ezzel tehermentesítve a most azt végző rendőröket és katonákat. A 18 és 55 év közötti jelentkezőktől csak nyolc általánost és büntetlen előéletet várnak el, cserébe leellenőrzik és megfigyelhetik életvitelüket, megbízhatóságukat, valamint pszichikai és fizikai vizsgálaton esnek át.