Elmondhatja Brüsszelnek, hogy akar-e órát állítani


Nagyvilág - 2018. július 7.
szerző: SH

ora

Most elmondhatja Brüsszelnek, hogy át szeretné-e állítani az órákat évente kétszer. Az Európai Bizottság egy internetes kérdőíven várja a válaszokat azzal kapcsolatban, hogy ki mit gondol a téli-nyári időszámításról.

Az Európai Parlament (EP) még februárban kezdeményezte az óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát. Mivel a tanulmányok és a vélemények nagyon megoszlottak, az EP arra kérte a Bizottságot, hogy indítson kampányt, melyből kiderül: érdemes-e eltörölni az óraátállítást, és maradjon-e érvényben a nyári időszámítás. Ennek része az az internetes kérdőív, melyet augusztus 16-ig lehet kitölteni.

Hazánkban a Jobbik is nekiugrott egyszer az ötletnek, igaz, inkább politikai felhangja volt az azóta gyakorlatilag megsemmisült párttól. Akkor egy uniós irányelvet néztek be, ugyanis egy jogszabály kimondja, hogy a tagállamok alkalmazzák a nyári időszámítást, ezért a belső piac működéséhez fontos, hogy a nyári időszámítás kezdetének és befejezésének napja és órája a Közösség egész területére vonatkozóan egységesen rögzítésre kerüljön. A tagállamok által legmegfelelőbbnek ítélt nyári időszámítási időszak március végétől október végéig tart, ezért indokolt ennek az időszaknak a fenntartása.