Első napján kemény beszólt Putyinnak a Magyar Honvédség főparancsnoka


Itthon - 2022. május 15.
szerző: SH

novak-celeb

Szombaton hivatalába iktatták Novák Katalint, Magyarország új legfőbb közjogi méltóságát. A köztársasági elnök hosszan tartott beszédébe az Ukrajna ellen indított orosz háborút is beemelte, jelezve: Magyarország nem független.

A putyini agresszió elítélése mellett Novák kijelentette: Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre. A magyarok békét akarnak, követelve a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését.

Úgy fogalmazott: Magyarország nem semleges, az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk, az EU és a NATO tagjaként vállalt kötelezettségeinek Magyarország eleget tesz.

Az államfő saját, általános feladatai ismertetésén túl közölte azt is: Magyarország nem mond le szuverenitásáról, támogatja Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez. Úgy fogalmazott: Magyarország kész áldozatot hozni a békéért, és nem akadályozza szövetségesei áldozathozatalát, de nem egyezik bele olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyaroktól, mint amekkora fájdalmat okoznak az orosz agresszornak.