Emlékkiállítás nyílt a vár emeleti termeiben


Életmód - 2022. március 14.
szerző: SH

Batthyány kiállítás - Nagy Csaba, Szentgyörgyváry Péter, Riegl Gábor, Batthyány-Schmidt Margit

Batthyány Kázmér emlékkiállítás nyílt a siklósi vár emeleti termeiben. Az állandó tárlat egy interaktív meglepetést is tartogat, melyhez hasonlót csak a budapesti rendőrmúzeumban találni.

Egy újabb álom válik valóra – mondta lapunknak Szentgyörgyváry Péter. A várkapitány kiemelte: nem titkolt céljuk, hogy a vár látogatói visszajáró vendégek legyenek, akik mindig valami újat találnak a történelmi falak között. A termeken átívelő kiállítás egyben tisztelgés is Batthyány Kázmér, egykori várúr és az első magyar külügyminiszter előtt, aki a vár kápolnájában nyugszik.

Siklóson közterület és oktatási intézmény is viseli a vár és a város életében meghatározó szerepet játszó Batthyány Kázmér nevét – emlékeztetett Riegl Gábor, hozzáfűzve: az idén újra kiosztásra kerülő, nevét viselő emlékérem ismét pedig egy arra érdemes személy kezébe kerülhet. A most megnyíló, Külgazdasági és Külügyminisztérium által is támogatott kiállítás egy újabb kapcsot teremt a múlt és a jelen között – fogalmazott a polgármester.

Gróf Batthyány Kázmér élete és munkássága – aki az első felelős magyar kormány megalakulása után Baranya vármegye első alkotmányos úton választott főispánja és kormánybiztosa is volt – olyan történelmi hagyaték, melynek megőrzése közös felelősségünk – mutatott rá Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője.

Aki többet kapott a hazától, annak többet is kell visszaadni – emelte ki Batthyány-Schmidt Margit. Mindannyian átérezzük a mai kihívásokban azt az üzenetet, amit örökül kaptunk – mondta az egykori várúr történelmi családjának képviselője az első külügyminiszter munkásságának rövid ismertetését összegezve.

A kiállítás a vár belépőjével, annak nyitvatartási idejében látogatható. Berendezésével nem feledkeztek meg a kisebbekről sem, az állandó tárlat része egy életnagyságú ló is, melynek gyeplőjét egy huszár tartja és amire fel is lehet ülni.

kiállítás nyílt a siklósi várban - Szentgyörgyváry Péter