2021. május 12. szerda

Érettségi – egyedi, innovatív tematikával készítik fel a táncsicsos diákokat


Helyi hírek - 2021. március 12.
szerző: SH

tmg-tancsics-3

A szigorítások előtt kiscsoportos, hibrid oktatással készítették fel az érettségiző diákokat, a párhuzamosan zajló online oktatás bevált tematikáját pedig most is alkalmazzák a siklósi Táncsics Mihály Gimnáziumban. Az iskola egy sajátos motiváló programot is indított, mely a negyedik előadásán van túl.

A középfokú iskolákban november közepe óta digitális tanrend lépett életbe, így az érettségire készülő siklósi diákok sem a hagyományos oktatás szerint készülnek a tavaszi érettségi vizsgákra – melynek rendszerét és szabályait még nem ismertette a minisztérium.

Siklóson már a tanévet is úgy indították, hogy készültek a digitális tanrendre – árulta el Fischer Zsolt. Az intézmény igazgatója megjegyezte, hogy a szükséges képzési tematikák, tanrendek, csoportok, felületek és a digitális anyagok is rendelkezésükre álltak, így a novemberi szabályozás nem érte felkészületlenül sem a tanárokat, sem a diákokat.

A gimnázium a Microsoft Teams programcsomagot használja, és valamennyi digitális óra a tanár jelenlétével zajlik. A 12. évfolyamot az érettségire való felkészülésben egy kiscsoportos hibrid oktatás is segítette, ahol a két végzős osztály diákjai felváltva vettek részt a digitálisan is közvetített órán. Ennek egyedileg kialakított tematikája a matek, magyar, történelem, nyelv és választott tantárgy tömbösített órái köré épül, ám a járványügyi szabályok szigorításával az ebben való személyes részvétel pillanatnyilag szüneteltetve van – jelezte az intézményvezető.

A tanulást, érettségire való felkészítést az iskola honlapján kialakított digitális tár is segíti, ám a diákoknak emellett ösztönzésre is szükségük fan. Mint Fischer Zsolt ismertette, kedvező fogadtatásban volt része és hasznosnak bizonyul az a kezdeményezés, mellyel a Halhatatlanok Klubjának olimpiai- és világbajnok sportolóit hozzák el a diákoknak. A motivációs előadások során már hallhatták a sakkozó Polgár Juditot, Kamuti Jenő vívót, Hegedűs Csaba birkózót és a kajakos Kőbán Ritát is – természetesen online.

A végzősöknek nem kellett teljesen lemondani a hagyományokról sem. Az évről évre sportcsarnokban tartott gála ugyan elmaradt, de az irányadásokat teljes mértékben betartva, nyílt térben fel lettek tűzve a szalagok. Mint az igazgató elmondta, az osztályok még a szigorítások előtt szintén kilenc fős csoportokban, az iskola rózsakertjében ünnepélyes keretek közt kapták meg azokat. Szülőket, vendégeket idén nem tudtak fogadni, az eseményt digitális emlékek őrzik.