2022. január 22. szombat

És azt tudta, hogy az ötezer európai páncélosból Siklóson is vannak?


Életmód - 2017. január 27.
szerző: SH

sarkanyos-megnyito

Csütörtök délután nyílt meg a könyvtár idei első kiállítása. Az emeleten egy hónapon keresztül a Siklósi Sárkányos Lovagrend eszközei, az elmúlt évtized plakátjain keresztül pedig maga az egyesület is bemutatkozik.

A hagyományőrző egyesület 2009-ben alakult. A szakosztály célja a 15. századi magyar, illetve európai hadi és történelmi hagyományok kutatása, őrzése, ápolása és mindazon fegyverekkel, eszközökkel történő tanulás, gyakorlás, amit eleink használtak. Ezen belül a nyugati zsoldosok életmódjával, azok viseletével és fegyverhasználatával foglalkoznak. Az egyesület eszközparkja folyamatosan fejlődik és a legjobb tudásunk szerint mutatják be ezt a korszakot, úgy a hétköznapokban, mint a csatajeleneteken keresztül.

Szabó Gergő a kiállítás megnyitóján ismertette: csapatuk kezdetekben viking hagyományőrzéssel foglalkozott, melynek egyik első darabja is a kiállítást színesíti. Miután keresték az utat, miként lehetnének történelmileg hitelesek a várhoz és a városhoz, a rövid ideig itt is tartózkodó Luxemburg Zsigmond és az általa alapított Sárkányos Lovagrendet megtalálva kezdték el kialakítani mostani arculatukat.

Balázs Csaba alpolgármester megjegyezte, az egyesület a 2009-ben indított Végvári Vitézségek rendezvénysorozat és a jogi értelemben is vett megalakulásán keresztül nagy utat tett meg a kezdeti összejövetelektől a nemzetközi találkozókon, versenyeken való részvételig. Mint kiemelte, ebben nagy szerepe volt Szénás-Máthé Tamásnak is.

Pintér Hunor Béla a nemzetközi mezőnyt felvonultató versenyek kapcsán megemlítette: egyesületükkel idén májusban is szeretnének kijutni a legnagyobb európai megmérettetésre Csehországba, a negyed évszázados múltra visszatekintő, 17 ország több mint 4000 páncélosát felvonultató, történelmi csatát feldolgozó versenyre.

 

sarkanyos-pajzs