2021. december 04. szombat

Ez EU és a NATO is elítélte az iraki miniszterelnök elleni dróntámadást


Nagyvilág - 2021. november 7.
szerző: SH/MTI

drt

Az Európai Unió és a NATO is elítélte az iraki miniszterelnök bagdadi, zöld zónában lévő rezidenciája elleni támadást, amelyet robbanóanyaggal megrakott drónokkal követtek el vasárnap hajnalban. Az akciót egy csoport sem vállalta magára.

A vasárnap hajnalban elkövetett bagdadi támadás során három drónt használtak, ebből kettőt a biztonsági erők elfogtak és megsemmisítettek, míg a harmadik drón eltalálta a rezidenciát. Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő sértetlenül élte túl a támadást.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményében leszögezte: mindenfajta erőszak elfogadhatatlan, és nem szabad megengedni, hogy a támadás aláássa az ország demokratikus folyamatát. A főképviselő hangsúlyozta, a támadás elkövetőit felelősségre kell vonni, és hozzátette: az EU továbbra is támogatja az iraki népet a béke, a stabilitás és a jólét felé vezető úton.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén határozottan elítélte az iraki miniszterelnök elleni támadást, közölve: a katonai szövetség támogatja az iraki védelmi és biztonsági intézményeket a terrorizmus elleni küzdelmükben, valamint ország függetlenségének és önállóságának megőrzésében.