2022. július 01. péntek

Ezeken a helyeken irtják a szúnyogokat a napokban


Baranya - 2022. június 13.
szerző: SH

szunyogirtaskod

Javában zajlik a katasztrófavédelem által koordinált szúnyogirtás a megyében. A héten a térség számos településén összesen 2220 hektáron permetezik a szúnyogokat.

Az irtás már nem repülőből, hanem egy terepjáró platójáról, ködösítéssel történik naplemente után.

Kedden Cún, Drávacsehi, Drávaiványi, Drávakeresztúr, Drávapalkonya, Drávaszabolcs, Drávasztára, Felsőszentmárton, Gordisa, Hirics, Kémes, Kisszentmárton, Piskó, Sósvertike, Szaporca, Tésenfa, Vejti, Zaláta, Alsószentmárton, Baranyahídvég, Kemse, Matty, Drávacsepely, Drávafok, Markóc, Egyházasharaszti és Lúzsok településen zúg fel a permetező.

Szerdán további településeken, így Beremend, Illocska, Kisjakabfalva, Magyarbóly, Villány, Villánykövesd, Pócsa, Kásád, Kislippó, Lapáncsa, Old, Nagyharsány, Kisharsány és Kistapolca területén pusztítják a vérszívókat.

A szúnyoglárvák nemcsak a tavak és folyók mentén fejlődnek, hanem bármilyen vízben, hogy ezért is fontos a ház körüli tenyészőhelyek megszüntetése. Célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti edényekből, virágcserepekből néhány naponta kiönteni az esővizet, az esővízgyűjtő hordókat pedig szúnyoghálóval lefedni. Továbbá érdemes a ház körül található vízelvezető árkokat rendben tartani, hiszen ha nem áll meg benne az esővíz, szúnyogok sem fejlődnek ki benne.