Ezeket az utcákat fogják átnevezni – újabb közterület viselheti A Tenkes kapitánya színészének nevét


Helyi hírek - 2022. július 6.
szerző: SH

onkomrmanyzat-fentrol

Áprilisban hozta meg Siklós képviselő-testülete azt a döntést, ami egy olyan munkacsoport létrehozására vonatkozott, ami a város utcaneveit volt hivatott felülvizsgálni.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert a közterületek nem viselhetnek olyan nevet, ami a huszadik századi önkényuralmi politikai rendszerekkel kapcsolatos. Ennek megfelelően a bizottság megtette javaslatait, így két utca nevének változtatásáról határozott a testület.

Asztalos János a Magyar Kommunista Párt nagykanizsai szervezetének egyik alapítója, fővárosi pártiskola vezetője, ÁVH-s parancsnok volt. A nevét viselő, KRESZ park melletti utca a későbbiekben a Park utca nevet fogja viselni.

Id. Kréth Imre az kommunista párt helyi szervezetének megalapítója és párttitkára volt. A róla elnevezett utca Szabó Gyula nevét kapja, aki a Nemzet Színésze címet viselő, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművészként A Tenkes kapitánya televíziósorozat Buga Jakabjának megszemélyesítőjeként köszön vissza.

A változtatást a szükséges folyamatok – véleményezési eljárás és a színész családjának jóváhagyása – után a következő hónapok során végzik el.

Az ezzel járó lakossági dokumentumok cseréje – ha az lakhelyváltoztatással nem jár – díjmentes, így nem kell fizetni a forgalmi engedélyek cseréjéért és az egyébként is ingyenes új lakcímkártyáért.