Félmillióan kapnak levelet nemsokára a navtól


Gazdaság - 2022. május 31.
szerző: SH

navonline

Május végétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csaknem 426 ezer gazdálkodónak küld értesítést az adószámla egyenlegéről. A levélből kiderül, kell-e fizetnie, illetve igényelhet-e vissza.

Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemen ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Többségüknek a cég- vagy ügyfélkapura, a cégkapura nem kötelezett gazdálkodóknak pedig postán érkezik az értesítés A kivonat mellett a NAV-tól késedelmipótlék-értesítőt is kapnak azok, akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem, vagy csak késedelmesen teljesítették, és emiatt ötezer forintot elérő pótlékuk keletkezett.

Az adószámla aktuális állapota a NAV elektronikus ügyintézési felületén is bármikor megtekinthető, az eBEV portálon a Szolgáltatások – Adószámla és pótlékadatok – Adószámla funkciónál. Az adószámla adatok értelmezésében és az egyes teendőkben a NAV honlapján elérhető ADÓSZÁMLA információs oldalon további segítség található. A tavalyi évre felszámított pótlék a Szolgáltatások – Adószámla és pótlékadatok – Pótlék-levezetés funkcióval kérdezhető le. Erre mindenkinek június 16-tól lesz lehetősége.

A tartozást a gazdálkodók elsősorban átutalással, vagy a túlfizetés átvezetésével rendezhetik, de egyes esetekben bankkártyával is megfizethetik. A befizetési módokban a NAV honlapján, az Ügyféliránytű – Számlaszámok a befizetéshez útvonalon elérhető, Ki, hogyan fizethet a NAV-nak? című tájékoztatás, és a 35. számú, Bankkártyás adófizetés című információs füzet segít részletesebben.

Az Átvezetés és kiutalási kérelem az adószámlán mutatkozó túlfizetéshez elnevezésű űrlapon a túlfizetés kiutalása, vagy tartozásra átvezetése kezdeményezhető az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) is.