2021. szeptember 20. hétfő

Felújítják az életveszélyes pécsi iskolát


Baranya - 2020. március 4.
szerző: SH/MTI

betonvas

Megkezdődik a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola 2018-ban kiürített épületének több mint 1,3 milliárd forintból megvalósuló felújítása. Az épület szerkezeti károsodása miatt jelenleg ideiglenes helyszíneken tanul a 750 gyerek.

A 2021 elejéig felújításra azért van szükség, mert az iskola épületében, annak szerkezeti veszélyei miatt sem a mostani, sem az elmúlt tanévben nem folyhatott oktatás. Az épületet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) előző városvezetés idején elnyert több mint 400 millió forintos keretéből korszerűsítik, szerkezetét pedig egy 900 millió forintos kormányzati támogatásból erősítik meg.

A beruházás során egyebek mellett kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a gépészetet, a fűtést; a létesítmény új hőszigetelést kap, emellett napelemek kerülnek az iskola tetejére.

A létesítmény egyike azon három, úgynevezett IMS-technológiával készült pécsi iskolaépületnek, amelyben az oktatás egy a 2000-es években készült szakvélemény alapján csak statikai vélemény beszerzésével, engedéllyel folyhatott. Az érintett épületek közül kettőt már felújítottak.

A Magyarországon az 1970-es években alkalmazott IMS-technológia lényege, hogy az épületet alkotó előre gyártott födémelemek és vázoszlopok kapcsolatát utófeszítéssel oldják meg. Később kiderült, az összetartó acélkötelek a hézagok kitöltésére használt pasztától egyes helyeken rozsdásodtak.

A három iskolához hasonló módon épült huszonöt emeletes magasházat is ilyen gondok miatt kellett kiüríteni 1989-ben. Bár szerkezetét később megerősítették, az épületet nem sikerült hasznosítani, ezért 2016-ban lebontották.