Fénykeresztet állítanának Siklóson is


Életmód - 2021. június 29.
szerző: SH

Fénykereszt Pellérd határában.
Fénykereszt Pellérd határában.

Egy fénykereszt felállításának ügyében kereste meg az önkormányzatot Tóth János. A katolikus közösség világító vallási jelképet a vár tövében állítanák fel.

A fénykereszt nevét nem a lámpáiról kapta, azt ugyanis a Mindenható világítja meg kegyelmével, a hittel imádkozókat pedig ez a fény kíséri. Története szerint Jézus kérte, hogy a Föld minden országában álljon egy 7,3 méter magas kereszt, ami nemhogy országos távlatokban, de például már Pellérden is megvalósult: néhány éve a pálinkafőzdéket hirdető táblák helyén egy hasonló, gigantikus jelkép fénye kíséri a hívőket és vonzza a tekintet mellett a bogarakat.

A vár és a kérdéses terület az állam tulajdona, műemlék, nyilvántartott régészeti lelőhely, az önkormányzat a kezelője csupán. Bármilyen módosításhoz engedélyre van szükség, ráadásul Siklós városképi, rendezési elképzelései nem feltétlenül vágnak egybe vallási jelképek történelmi falak melletti felhúzásával. Ettől függetlenül a város képviselő-testülete elvi támogatását adta a kereszt felállításához, leszögezve, a helyszín tekintetében végső álláspontjukat a katolikus közösség – beleértve annak vezetőjét is – egységes állásfoglalása után tudják kialakítani.