Fogorvosi ellenőrzések


Életmód - 2022. augusztus 19.
szerző: |X|

fogorvos

A fogorvos meglátogatása fél évente egyszer akár közhelynek is tűnhet. Azonban a rendszeres fogorvosi vizsgálattal sok későbbi szenvedéstől kímélheti meg magát az ember, és költheti szórakoztatóbb dolgokra, mint a fogorvosi kezelésekre.

Egy átfogó fogorvosi ellenőrzés az aktuális panaszok okának felderítésével indul. Ha csak esetenként lépnek fel panaszok, erről is érdemes fogorvosát tájékoztatni, mivel sokat tud segíteni abban, hogy egy esetleges szemmel nem látható probléma is diagnosztizálásra kerüljön.

A fogászati vizsgálat második lépése az általános betegségek és gyógyszerallergiák kikérdezése. Csak ezek után térhetnek át a szájüregi és nyálkahártya vizsgálatra.

Az egyes fogak vizsgálatakor a fog alapos megtekintése következik. Ellenőrzi az orvos, hogy a fogy él-e, tehát találhatók- e benne idegek és van- e vérkeringése. Ennek a rendelőben a leggyakoribb módszere a hideg spray-vel való hidegingerlés.

Akárcsak a többi orvosi szakmában a fogorvoslásban is megszokott vizsgálómódszer a kopogtatás és a tapintás, mely több gyulladásos elváltozás felismerésében segíti a fogorvost.
A panoráma röntgen segítségével a nagy kiterjedésű, de szájüregben nem látható elváltozások nagy arányban kiszűrhetők.

A radiolódiai vizsgálat gyakran mutat rá rejtett fogszuvasodásra, gyökércsúcsi folyamatokra, fog és állcsont törésekre és repedésekre, állcsont cisztákra, jó – és rosszindulatú tumoros elváltozásokra.

A fogorvosi vizsgálat része lehet úgynevezett tanulmányi lenyomat és minta készítése, melyek a röntgennel együtt nemcsak segítenek a fogorvosnak a nagyobb protetikai és sebészi beavatkozások tervezésében, de a kiindulási állapotot mindkét fél számára dokumentálják.

Iskolafogászat:

A 3–18 éves korosztály, valamint a 18 év feletti, középfokú nappali rendszerű iskolai oktatásban résztvevők jogosultak az iskolaegészségügyi ellátásra.

A gyermekeket fogászati gondozásban részesíti, a megelőző és terápiás ellátást a szükségleteknek megfelelően végzi.

Évente két alkalommal a rendelőben elvégzi a tanulók csoportos fogászati vizsgálatát és kezelését. A további kezelésre szorulókat visszarendeli.

Időskori szájápolás

Az időskori fogászati problémák általánosak, és nagy valószínűséggel megjelenhetnek bizonyos kor felett. Mivel a szájhigiénia és az orális állapot közvetlenül befolyásolja a test általános egészségét, ezeket a problémákat nagyon komolyan kell venni. Ezért idős korban a fogak és íny állapotának ellenőrzése és gondozása ugyanolyan fontos, mint az általános egészségügyi (kardiológiai, reumatológiai…stb.) ellátás igénybevétele.

Szívbetegség: Számos kutatás bizonyítja, hogy kapcsolat áll fenn az ínybetegség és a szívbetegségek között. A jó szájhigiénia fenntartása ezért a legerősebb fegyver a szívroham, a stroke és más kardio- vascularis betegségek kialakulása ellen. Bizonyított, hogy az ínybetegségben szenvedő embereknél csaknem kétszer akkora a veszélye a szívproblémák kialakulásának. Az egyik tanulmány megállapította, hogy a szájbetegségek -ideértve az ínybetegséget, a szuvasodásokat és a hiányzó fogakat is- legalább annyira felelősek a szívproblémák kialakulásáért, mint a nem megfelelő koleszterin- szint!

Cukorbetegség: A súlyos ínybetegség képes akár megakadályozni a test megfelelő inzulin- ellátását. A magas vércukorszint pedig, amely a cukorbetegség következménye, ínyfertőzéshez is vezethet.

Elszíneződött fogak: Az elfogyasztott ételek és italok az idő előrehaladtával elszínezik a fogszövetet, vagyis a dentint, amely a fogak színét „adja”. A külső zománcréteg elvékonyodásával pedig a sárga dentin egyre jobban áttűnik, ez okozza a fogak nagyfokú elszíneződését. A rendszeres dentálhigiéniai tisztítás során a szakemberek a fogkő mellett a felületi elszíneződéseket is eltávolítják, ezért fontos a teljeskörű tisztítás.

Fogínybetegség: Az ínybetegségekért az el nem távolított lepedék, a nem megfelelő étrend, a dohányzás, vagy a rosszul illeszkedő hidak és fogsorok éppúgy felelősek, mint a vérszegénység, vagy a cukorbetegség. Ha nem kezelik időben az ínybetegséget, akkor az könnyen a fogak elvesztését idézheti elő.

Gyökér erózió: Időskorban az egyik leggyakoribb fogbetegség a foggyökerek eróziója, vagyis pusztulása. Ebben a korban az íny már kevésbé feszes, és bizonyos mértékben visszahúzódott, amely következtében a fognyakak és a foggyökér is szabaddá válik. A foggyökér felszínét nem védi zománcréteg, a foggyökér nagy veszélynek van kitéve. A megfelelő kezelés hiányában a fogérzékenységen túl a foggyökér pusztulása következik be, ami a fog megtarthatóságát is veszélyezteti.

Harapási rendellenesség: Ha a fogak elvesznek, és nem helyettesítik azokat művi úton, akkor a többi fog vándorlásnak indul, amelynek következtében kiegyenlítetlenné válik a harapási pozíció. Ezért kiemelten fontos az elvesztett fogak mielőbbi pótlása.

Gyulladások: A rosszul illeszkedő, kényelmetlen, vagy nem megfelelő anyagból készült fogsor gyulladásokat okozhat a szájban. A nyálkahártyát felsértve, a sérülés helyén rossz szájhigiéniai esetén gyorsan kialakulhat a gyulladás vagy a gombás felülfertőződés, ami rendkívül kellemetlen lehet. Megelőzésként fontos, hogy a fogsor viselése mellett is kellő figyelmet fordítsunk a szájápolásra, és a nyálkahártya, valamint a fogsor megfelelő eszközökkel történő tisztítására és rendszeres fertőtlenítésére is.

 

Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda