2022. július 01. péntek

Folytatódnak az építkezések ellenőrzései – sokat bukhat akit rajtakapnak


Baranya - 2020. október 9.
szerző: SH

epitkezes-terv

A NAV baranyai munkatársai hétről-hétre folyamatosan ellenőrzik a megye kiemelt építkezésein dolgozó alkalmazottak bejelentését. Ezek száma csökken, de még mindig van, aki sokat kockáztat.

Míg 2019 első három negyedévében a vizsgált csaknem hétszáz munkavállaló 15 százalékát, addig az idén ellenőrzött, több mint ötszáz építőmunkás 9 százalékát foglalkoztatták bejelentés nélkül.

A szabálytalanul alkalmazott dolgozók arányának csökkenése magyarázható az adózók önkéntes jogkövető magatartásának pozitív irányba való elmozdulásán kívül a szankciókkal, valamint azzal, hogy a NAV rendszeresen ad tájékoztatást az ellenőrzések helyszíneiről.

A tilosban járók az ellenőrzésekkor a revizorok által jól ismert kifogásokkal jönnek, ez azonban nem változtat a tisztességes munkáltatói magatartás legalapvetőbb feltételén: be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatni tilos, hiszen ezzel az adózó nemcsak az államháztartást, hanem a foglalkoztatottat is megkárosítja. A feketefoglalkoztatás miatt a munkavállalók eleshetnek a pályázati lehetőségektől, az egészségügyi ellátástól, és a későbbiekben a nyugdíj folyósításától is.

Az építkezéseken az ellenőrzések folytatódnak, a cél a törvénysértők kiszűrése, a jogkövető vállalkozások és a dolgozók védelme.