2021. január 28, csütörtök

Garamvári: nem a hatósági tevékenységünkre kell fókuszálni, hanem szolgáltatnunk kell


Régió - 2020. január 30.
szerző: KT

garamvari

A csütörtök délutáni képviselő-testületi ülésen bemutatkozott dr. Garamvári Gábor, a siklósi kapitányság közelmúltban kinevezett vezetője.

Dr. Gulyás Zsolt megyei főkapitány január 15-i hatállyal indoklás nélkül visszavonta Máté Szabolcs siklósi rendőrkapitány megbízását, helyére pedig a 12 éve Mohácsi Rendőrkapitányságot vezető dr. Garamvári Gábort helyezte.

Döntését képviselői kérdésre sem volt hajlandó részletezni, ám azt megelőzően Garamvári határrendészeti tapasztalatai mellett annyit emelt ki, hogy Mohács zárta a tavalyi évet a legjobb statisztikai mutatókkal nem csak a megyében, hanem a többi kapitányság munkáját tekintve is.

Az ötvenedik életévéhez közeledő Garamvári Gábor nős, 28 éves lánya Pécsen a biokémiai tanszéken tanít, 15 éves fia pedig középiskolás. Hosszúhetényben lakik, szabadidejében lovakkal foglalkozik.

A Rendőrtiszti Főiskolát bűnügyi szakon végezte el , majd a pécsi jogi egyetemen szerzett diplomát.

A rendőrségen 1992-ben, pécsi járőrként kezdett dolgozni, ahonnan nagyon hamar, 1994-ben tért át bűnügyi területre. Nyomozóként először Pécsen dolgozott, majd a kilencvenes évek végén Komlón a szervezett bűnözéssel foglalkozott. 1999-ben Pécsre tért vissza, ahol a Felderítő Alosztálynál tevékenykedett és vezetett egy évig. 2001-től a Nyomozó Alosztályon folytatta pályáját nyomozóként, később csoportvezetői illetve alosztályvezetői beosztásban. Itt kiemelt bűncselekményekkel foglalkozott. A Pécsi Rendőrkapitányság Központi Rendőrőrsének Őrsparancsnokaként 2008-ig teljesített szolgálatot, amit a Mohácsi Rendőrkapitányság vezetői székéért hagyott el.

2012-ben a mohácsi testület javaslatára a megyei közgyűlésen Közrend-Közbiztonsági Díjjal tüntették ki, 2016- ban pedig Mohács legrangosabb kitüntetését, a Pro Urbe Mohács Díjat adományozták neki.

Az állomány beszámolói szerint határozott vezető, akinek jellegzetes szokásai vannak, de kiszámítható.

A siklósi képviselő-testület előtt tartott, közhelyekkel tarkított beszédében kiemelte: a rendőrség meglátása szerint szolgáltatást végez, beilleszkedve szerves részét kell képeznie a közösségnek, hiszen feladatuk a köz szolgálata. Nem elsősorban a hatósági tevékenységünkre kell fókuszálni, hanem pont arra, hogy szolgáltatunk egy speciális terméket, a közrendet meg a közbiztonságot – fogalmazott.

Feladatát abban látja, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzetében érjen el eredményt.

Konkrétumot említve első teendői közt egy belvárosi gyalogosszolgálat felállítását jelölte meg akár a közterület-felügyelők bevonásával, de kiemelte a parkolás és a közlekedés ügyeit is. Szorgalmazza a polgárőrség irányított fejlesztését, hogy – mint fogalmazott – aki tud és akar tenni a közbiztonság érdekében, annak legyen szervezett formák között lehetősége. Elvi téren támogatja a közterületi kamerarendszer kialakítását.

Olyan rendőrkapitányságot szeretne működtetni, mely szerves részét képezi egy sikeres városnak – szögezte le. Benyomásaira hivatkozva úgy fogalmazott: Siklós sokkal élhetőbbnek, sokkal nyugodtabbnak tűnik, mint egyébként Mohács és Mohács térsége.