Nem jelent többé védettséget a felgyógyulás


Itthon - 2022. január 13.
szerző: SH

vedettsegiigazolvany

Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány, nem jelent tovább védettséget a koronavírus-megbetegedésből való felgyógyulás – jelentette be Gulyás Gergely.

Új igazolványokat a fordulónap után sem kell kiadni, a régiek a QR-kód segítségével ellenőrizhetőek – jelezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van. A 18 éven aluliaknál a két oltás is elegendő.

A koronavíruson átesettség fogalma az omikronvariáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget -fogalmazott.

Lerövidítik a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét: felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor lehet szabadulni.

Az iskoláknál a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már az a korosztály is kaphat oltást. Ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok.

Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás – fogalmazott a kormány narrátora.