Hamarosan új címkék lesznek minden abroncson


Tech/Tud - 2021. április 14.
szerző: SH

gumiujcimke

Májustól új címkék jelölik a gumik legfontosabb tulajdonságait, melyek több információt hordoznak a hétköznapi vásárlók számára is.

A címkézés nem új, 2012 óta már érvényben volt egy rendelet erre vonatkozóan, ami most kis mértékben változik. Az új szabályt a május elseje után gyártott és forgalmazott abroncsokra kell alkalmazni, a már boltokban lévőket nem kell lecserélni.

Az uniós rendelet szerint a személyautók, buszok és tehergépkocsik gumiabroncsainak új energiacímkéi egységes besorolás szerint osztályozzák a gumiabroncsokat; a műszaki jellemzők mellett a minőségi, biztonsági és környezetvédelmi normák is megjelennek.

A címke bal oldalán az A-tól az E-ig jelölik az energiahatékonyságot. Minél zöldebb, annál jobb, az A kategóriás gumik gördülési ellenállása a legkisebb.

A címke jobb oldalán ugyanilyen skála szerint az abroncsok vizes tapadását osztályozzák. Minél sötétebb a jelölés, annál kedvezőbb a tapadás, szintén az A jelenti a legjobbat, amikor az autónak a legrövidebb fékútra van szüksége nedves aszfalton.

A címke alján a gördüléskor kibocsátott külső zaj van jelölve a legkevesebb zajt jelentő A, B vagy C betűvel, miközben a zajszint is fel van tüntetve.

A gyártók megjelölhetik a jeges, havas terepre szánt jelleget is, vagy a szöges gumit – ezt a jégcseppel jelölt abroncsot csak a skandináv országokban lehet forgalmazni.

A QR-kóddal az egységes tesztekről lehet információhoz jutni.