Harmadik oltás – a kormány azt szeretné, ha most a másikat adatná be


Itthon - 2021. július 18.
szerző: SH

Koronavírus - Oltás Székesfehérváron

Másfajta oltást ajánlj majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma harmadik oltásként azoknak, akik az első két vakcinát felvették már – mondta az emberminiszter.

Kásler Miklós egy kormányközeli csatornán leszögezte: a háziorvosok döntik majd el, hogy milyen vakcinát adnak be harmadikként, viszont az egészségügyi tárca másfajta vakcinát javasol majd, mint az első kettő. Azzal indokolta a minta nélküli döntést, hogy ezzel növelni lehet majd szerintük az immunizáció hatékonyságát.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy aki mRNS-vakcinát kapott – például a Pfizer vagy a Moderna -, az vektorvakcinát vagy elölt vírusból készült vakcinát kap – mint az orosz vagy kínai – kap majd az ajánlás szerint.

Rusvai Miklós virológus szerint a harmadik oltásnál Pfizer vagy Moderna esetében használható akár ugyanaz a típus is, de a Szputnyik, AstraZeneca vagy Janssen vektorvakcinák valamint az inaktivált vírust tartalmazó Sinopharm esetében célszerű a váltás.

Orbán Viktor pénteken az állami rádióban jelentette be, hogy augusztustól kérhető a harmadik oltás. Egyelőre senkit sem kényszerítenek rá korlátozásokkal, de a nem oltással, hanem gyógyulás útján védettséget szerzők igazolványa nyár végétől kezd lejárni.