Hárman részesültek idén az Örökség Díjban


Életmód - 2022. június 3.
szerző: SH

batthyanykazmeremlek

Ünnepi közgyűlés keretében tartotta meg a 60 éves Siklósi Vár és Múzeumbaráti Kör a Batthyány Kázmér Emléknapot.

Batthyány Kázmér az 1848–49-es forradalom és szabadságharc alatt főispán, kormánybiztos és a Szemere-kormány tagjaként Magyarország első külügyminisztere volt. Szerepéért távollétében halálra ítélték, emigrációban hunyt el 1854-ben. Születésének 180 évfordulóján a Siklósi Vár és Múzeumbaráti Kör földi maradványait hazahozatta, és a siklósi várkápolnában helyezte el.

Születése napján, a siklós vár lovagtermében tartott a Batthyány Kázmér emléknapon adták át az Örökség Díjat, melyet idén három személynek ítélt oda a Siklósi Vár és Múzeumbaráti Kör.

Dr. Simor Ferenc az egyesület örökös és tiszteletbeli elnöke, Siklós díszpolgára mellett dr. Várnai Ferenc zeneszerző, nép- és műzenekutató, zenei író, nyugalmazott főiskolai tanár, az egykori híres, 1964-ben indult Siklósi Fúvószenekari Fesztivál szervezője és indulójának zeneszerzője is az elismerésben részesült.

A díjat posztumusz Perics Péternek is odaítélték, aki 35 évvel ezelőtt az egyesület elnöke volt, és aki közbenjárásának volt köszönhető, hogy Batthyány Kázmér 1987 óta újra magyar földben nyugodhat.