Harminc riasztás Baranyában, két lángoló épület a siklósi tűzoltók hétvégi naplójában


Baranya - 2023. január 23.
szerző: SH/OKF

siklostuzoltokocsi-foto-kacsur-tamas-7800

Hétvégén harminc alkalommal riasztották a Baranya megyei tűzoltókat. Az öt tűzesetből kettő a siklósiaknak jutott: Kisharsányban és Siklósnagyfalun is leégett egy ház.

A legtöbb jelzés a vasárnapi havazás miatt kidőlt fák kapcsán érkezett, de huszonnégy műszaki mentéshez is vonulni kellett.

Teljes terjedelmében égett egy garázs péntek késő este Kisharsányban, ahol a családi házhoz épületrészében egy autó is porig égett, de a tetőszerkezet is meggyulladt. A lángok hőjétől a szomszédos épület egyik ablaka is kitört. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, az esetről akkor a Siklósi Hírek is beszámolt.

Lakhatatlanná vált az a siklósnagyfalusi családi ház is, amelyben vasárnap éjjel fél egykor csaptak fel a lángok vélhetően egy kályhából kipattanó szikra miatt. A tűz átterjedt a tetőszerkezetre is, a födém egy része beszakadt. A házban egy ember tartózkodott a tűz keletkezésekor, amikor észlelte a lángokat, azonnal elhagyta az ingatlant, így nem sérült meg. Az esetről szóló beszámolónkat itt olvashatja.

Két személyautó ütközött össze péntek délután Hosszúhetény közelében, a balesetben senki sem sérült meg, a tűzoltók ott a roncsot áramtalanították. Hasonló beavatkozásra volt szükség a kozármislenyi balesetnél is szombat délután, ahol az ütközés miatt az egyik autó árokba hajtott és felborult. Mindkét személyautóban csak a sofőr utazott, nem sérültek meg a balesetben.

Mohácson házfalnak csalódott egy személyautó szombat késő este. A sofőr a roncsba szorult, őt a mohácsi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki, majd a mentősökkel közösen kiemelték az autóból. A férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

A vasárnapi havazás miatt tíz alkalommal riasztották a megye tűzoltóit. A legtöbb jelzés Komló és Orfű térségéből érkezett, a pécsi és komlói hivatásos tűzoltók utakra, vezetékekre és társasháznak dőlt fákat távolítottak el motoros láncfűrész, illetve kézi erő segítségével. Orfű mellett egy vezeték kigyulladt, amikor egy tízméteres fa rádőlt – a MÁV szakemberei feszültségmentesítették az érintett szakaszt, a pécsi hivatásos tűzoltók pedig eltávolították a fát. A beavatkozás és helyreállítás ideje alatt a vasúti forgalom szünetelt. Személyi sérülés egyik eset során sem történt.