Három éve nincs eredmény a Microsoft-ügyben


Gazdaság - 2022. november 5.
szerző: SH

microsoft

Három éve kellett nyomozást indítani a jelentősen megdrágított Microsoft szoftverek ügyében. Előrelépés nincs, a hatóságoknak még nem sikerült lefordítani az angol iratokat.

Az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) azért indított korábban vizsgálatot, hogy kiderítse, történt-e csalás a Microsoft szoftverek állami értékesítésekor. A vizsgálat alapjául az szolgált, hogy az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverekhez ugyanis sokkal olcsóbban jutottak hozzá a partner viszonteladók, mint ahogy túladtak rajtuk az állami szerveknek. Két év alatt összesen 22,2 milliárd forint értékben 334 megrendelést rögzítettek a központi közbeszerzési portál szerint.

Az OLAF jelentését a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozásában is figyelembe kellett venni, ami három éve zajlik, ám nincs érdemi előrelépés az ügyben, nem történt gyanúsítotti kihallgatás sem. Mint képviselői kérdésre a legfőbb ügyész jelentette, még mindig fordítják a beérkezett angol nyelvű iratokat.