Határnyitás – Riegl Gábor: a határ mentén jól tudjuk, hogy szükségünk van egymásra


Régió - 2023. január 3.
szerző: SH

Drago Horvat, Riegl Gábor, Goran Aladić és Szolga József, a magyarországi horvátok parlamenti szószólója
Drago Horvat, Riegl Gábor, Goran Aladić és Szolga József, a magyarországi horvátok parlamenti szószólója

Horvátország schengeni övezethez való csatlakozásával január első napjától ellenőrzés nélkül átjárhatóvá vált a magyar-horvát határszakasz. Ez alkalomból a szomszédvárak képviselői köszöntötték egymást.

A közös, évszázadok óta meglévő történelmi hagyományaink és kötelékeink mellett ezentúl könnyebben is juthatunk el egymáshoz – jegyezte meg Goran Aladić a keddi alkalmon. A schengeni övezethez való csatlakozást történelmi jelentőségűnek nevezve és a szabad áru- valamint személyforgalmat is kiemelve Donji Miholjac polgármestere a határ horvát oldalán tartott ünnepélyes találkozón megjegyezte, otthona és Siklós között immáron két évtizedes múltra tekint vissza a testvérvárosi kapcsolat.

A határ mentén pontosan tudjuk, hogy csak és kizárólag az összekapcsolódás, az egymással való együttműködés és az együtt gondolkodás, a tapasztalatok cseréje lehet az, ami előre visz minket – mondta Riegl Gábor. Siklós polgármestere hozzátette, a turisztikán túl a gazdaságban is szorosabbra fűzzük a kapcsolatunkat többek közt a sport és a kultúra mellett.

Horvátország ötven órával ezelőtt olyan stratégiai céljait tudta megvalósítani, mint az euró bevezetése és a schengeni övezethez való csatlakozás – mondta Drago Horvat. A Horvát Köztársaság Pécsi Főkonzulátusának főkonzulja Donji Miholjac és Siklós együttműködésére mutatva kiemelte, hogy összefogva komoly uniós forrásokat lehet kihasználni egy közös ügy érdekében. A magyar és horvát környező települések honvédő harcosaira emlékezve rámutatott, hogy az ő közreműködésük is elengedhetetlen volt annak a szabadságnak az kivívásában, mit ma a határ eltörlésével Horvátország élvezhet.