2022. május 28. szombat

Helikopterre akasztották és elvitték a híres roncsot


Nagyvilág - 2020. június 20.
szerző: SH

bszszlt

Tucatnál is több mentőexpedícióra volt szükség kalandorok miatt, ezért elszállították a világ egyik leghíresebb, elhagyatott roncsát. Az alaszkai vadonban tengődő régi iskolabusz felkutatása már halálos áldozatokat is szedett.

Jon Krakauer Út a vadonba című könyvét 2007-ben filmesítették meg. A történet egy kalandvágyó fiatalemberről, Chris McCandlessről szól, aki 1990-ben nyakába veszi a rengeteget, és ennél a busznál köt ki, valamint a történet is ekörül forog.

A Healeytől 40 kilométerre lévő, egyébként több évtizede elhagyatottan álló roncs a film megjelenése óta valódi zarándokhely lett, felkutatása azonban nem bizonyult túl egyszerűnek – az elmúlt 13 éveben 15 mentőexpedíció indult az eltévedt – vagy meghalt – zarándokok felkutatására.

Az Alaszkai Nemzeti Gárda megelégelte ezt, helikopterre akasztotta és elszállította a buszt. Abban csak bízni lehet, hogy ezt követően senki sem indul a keresésére, ugyanis aligha fogják megtalálni. Arról még nem döntöttek, hogy mi legyen a roncs sorsa, valószínűleg kiállítják valahol.

A film kevésbé adja vissza a könyvet, melyet azoknak ajánljuk, akik a sodró lendület helyett szeretnek elveszni a részletekben.