Helyettes államtitkár: az idei év a látványos fejlesztések éve lesz a szakképzésben


Gazdaság - 2024. március 21.
szerző: HH

papir-tervrajz

Az idei év a látványos fejlesztések éve lesz a szakképzésben; már elkezdődtek az infrastrukturális fejlesztések, amelyekre mintegy százmilliárd forint áll rendelkezésre – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára.

Pölöskei Gáborné emlékeztetett, hogy 2019-ben fogadták el a szakképzési törvényt és a szakképzés új stratégiáját, amely alapján a szakképzés fejlesztése három lábon áll.

Egyrészt meg kell újítani a tartalmat, a tanítási módszert, hogy a tananyag tartalmának megújítása nem megy a vállalatok, a gazdálkodók nélkül, mert ők tudják, hogy milyen tudást igényel ma a gazdasági közeg. Ezért meg kellett őket úgy szólítani, hogy valós partnerek legyenek és a képzés részeseivé váljanak. A duális képzés erre jó lehetőség, de csak ha a szabályozás lehetővé teszi, hogy közös képzési programok legyenek, a gyerekek képzése vállalati körülmények között történjen és a vállalatnak szükséges eszközökön tanítsanak.

A fejlesztés másik pillér a humánerőforrás. Lépést kell tartani a változásokkal, az új ismeretanyaggal, a digitalizációval. A továbbképzések lehetőséget teremtenek az ismeretek szinten tartása mellett azok fejlesztésére is. A humánerőforrás fejlesztéséhez jó bér kell – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy az elmúlt majdnem négy év alatt majdnem megduplázódott a szakképzésben tanítók fizetése. Hozzátette, hogy a fiatalok, kezdők fizetését mindenképpen följebb kell emelni, hogy egy magas szintről kezdődjön a szakképzésben a bérezés.

A harmadik láb az infrastruktúra fejlesztése. A megfelelő, korszerű munkakörnyezet, eszközök nélkülözhetetlenek a szakképzésben.

A 21. századi szakképző intézményfejlesztési program egy komplex fejlesztési program, mely keretében 18 szakképzési centrum 34 helyszínen összesen 95,8 milliárd forint uniós támogatást kap. A program célja a vonzó tanulási környezet kialakítása a szakképzési centrumok intézményeiben, a minőségi szakmai oktatás feltételeinek megteremtése, az intézmények épületeinek, a képzés során használt tantermek, tanműhelyek, laboratóriumok, valamint a közösségi terek infrastrukturális és energiahatékony fejlesztése, az intézményekben használt eszközök korszerűsítése.

Baranya megyében 1,3 milliárd forintból a pécsi Baranya Megyei Szakképzési Centrum egy új tornacsarnokot kap, mely 2025 második feléig készül el.