Helyreállították a volt csónakázó tavat


Harkány - 2015. július 17.
szerző: SH/HH

nadvago

Évek óta várat magára a harkányi Szúnyog-tó medrének rekultivációja. Kisebb-nagyobb kísérletek ugyan voltak a part és a vízfelület gondozására, de komolyabb munkálatok nem történtek. A tó megtisztítását most Ivanics György, a tavon lévő sziget és a Szúnyog-csárda tulajdonosa vette kézbe.

A kétéltű jármű hosszú karjára erősített késeivel először a víz alatt, majd a part mentén vágta le a növényzetet. Az egész napos munkálatok során a vízben feldarabolt nádat össze is gyűjtötték, és a parton halmozták fel.

A vízbe nyúló fűzfákkal övezett tavon valamivel több, mint két évtizede csónakok voltak, amit bárki díjmentesen használatba vehetett. Ezek az eszközök idővel elsüllyedtek, tönkrementek, a kivételes faunával rendelkező tó pedig néhány horgász kivételével funkció nélkül maradt.

Belvárosi tavak vizének tisztán tartására, mozgatására több megoldás létezik. A legegyszerűbb nagy teljesítményű szivattyúkkal forgatni és szűrni a vizet, este kivilágítható látványos vízoszlopot vagy falat lőve a magasba. A tó vízügyi szabályozása középtávon sürgető feladat a fürdővárosnak, környezetének hasznosítása – futópálya, csónakázási vagy horgászati lehetőség – pedig csak ötlet és elhatározás kérdése.