2021. január 26, kedd

Hétfőtől kötelező a digitális rádió az új autókban


Tech/Tud - 2020. december 18.
szerző: SH

Ez a rádió maradt használható Magyarországon.
Ez a rádió maradt használható Magyarországon.

Három hónappal azután, hogy Magyarország egyetlen éjszaka alatt harminc évet lépett vissza a technológiai infrastruktúra fejlettségében, kötelezővé teszik a digitális rádióvevőket az újonnan forgalomba hozott autókban.

Míg nyugati országok kisebb falvaiban is elérhetőek a hi-fi minőségű digitális műsorszóró rádióadások, szeptember 5-én lejárt a hazai, csakis Budapesten fogható digitális adók (DAB+) engedélye. A hatóság nem hosszabbította meg, mert nem látták értelmét.

Pénteken a december 21-től hatályos rendeletek között kihirdették: hétfőtől csak olyan autót lehet forgalomba hozni, melynek rádiója képes fogni a digitális adásokat.

A DAB+ (Digital Audio Broadcasting) egy digitális szolgáltatás, mely eltávolodva az analóg, évszázados technológia korlátjaitól kiváló minőségben számos csatornán teszi foghatóvá az adásokat. A hang mellett olyan információk is továbbíthatóak a készülékek kijelzőire, mint az útinformációk, a sugárzott műsor neve, előadók, számcímek, vagy épp egyéb rövid szöveges üzenetek.

A döntés hátterében egy uniós elvárás áll, ugyanis a nyugati államok ezt az egyébként nagyon is elterjedt rendszert részesítik már néhány évtizede előnyben, így lassan kivezetnék a hagyományos, analóg adásokat.