Higgye el, így sokkal egyszerűbb lesz a home office


Tech/Tud - 2022. február 27.
szerző: SH

billentyuzet

Számítógépes munkánk nagy része gépeléssel telik. Minden gépírással töltött idő felét javítással, másolgatással, kijelöléssel és korrekcióval tengetjük, azonban ha még nem tudta volna, ezt az időt is a lecsökkentheti a felére.

A hatékonyabb munkához nem kell mást tennie, mint az egyébként szabadon lévő bal kezét hasznosítani. Jobb oldali egérgomb után következő menüválasztások és mellékattintások helyett a keze mindig legyen a  CTRL  billentyűn, és alkalmazza a valamennyi programban azonos, lassú és nehézkes egérműveleteket kiváltó gyorsgomb-funkciókat:

 CTRL + C  – a másolás, azaz a vágólapra helyezés billentyűkombinációja, ami nem csak szövegszerkesztőnél jön jól.

 CTRL + V  – beillesztés, ami szintén működik szövegszerkesztésnél, fájlmásolásnál.

 CTRL + X  – kivágás: a másolással ellentétben a kivágott eredeti szövegrész eltűnik.

 CTRL + Z  – elrontottuk, valamit kattintottunk és nem tudjuk mit, ezzel csak egyszerűen vonjuk vissza az utolsó műveletet. Az  Y  gomb kombinációjával ismét végrehajthatjuk, ha meggondoltuk magunkat.

 CTRL + A  – legyen fájlkezelő vagy editor, az ablak (vagy mappa) teljes tartalmát kijelöli.

 SHIFT + ↔  a billentyű nyomva tartása mellett a nyilak segítségével egyszerűen és gyorsan jelölhetünk ki szövegrészeket, állományokat bármely irányba.

 CTRL + ↔  a nyilak segítségével szavanként ugrálhat bármely irányba, nem kell karakterenként visszamenni egy-egy hibás szóra. Tipp: az egér használata két szónál nagyobb távolságban gyorsabb.

 F11  böngészőjének felületét bővítheti ki vele. Ismételt megnyomásával visszakapja az eredeti ablakot.

 CTRL + SHIFT + T  visszaállítja böngészőjének utoljára bezárt ablakait – ahányszor megnyomja, annyit. Nagyon hasznos, hogy ne kelljen újból keresgélnie vagy az előzményekben turkálni, ha véletlenül kiiktatott egy értékes tartalmat.

 

Windows, az elfelejtett billentyű  

Joggal merülhet fel a kérdés, mire is jó a windows gomb? Nos ezzel szintén mindennapi rutinjainkat turbózhatjuk fel, más gombokkal való egyidejű lenyomása sok keresgélést és kattintgatást spórol.

 WIN + D  – sok az ablakunk és egy ikont keresünk az asztalon? Ne szenvedjünk mindegyik kisméretűre helyezésével, csak használjuk ezt a billentyűkombinációt és máris minden futó program a tálcára törpül. Ismételt megnyomásával visszakapjuk az eredetileg megnyitott és elrendezett ablakrendszert.

 WIN + L  – elmegy a géptől, de nincs kedve a startra kattintgatni és kiválasztani majd jóváhagyni a kijelentkezést? Megértjük, lassú művelet. Helyette itt van ez a billentyűkombináció, ami a bejelentkező ablakot dobja fel. Természetesen jelszava beírása után mindent onnan folytathat, ahol abbahagyta.

 WIN + ↔  – a kényelmes munkafelület kialakítása mindennél fontosabb. A win billentyű és a nyilak segítéségével pillanatok alatt eloszthatjuk a monitor felületét, így nem kell a szélekkel bajlódni.

Tudta? Ha fájlokat válogat az intézőben, a  CTRL  gomb nyomva tartása mellett az állományokra kattintgatva egymástól távolabb lévőket egyesével is kijelölhet vagy megszüntetheti a kijelölésüket anéklül, hogy a kijelölés érintené a közöttük lévőket.

Tudta? Ha a  CTRL  gombot nyomva tartva kattint egy a böngészőben lévő linkre vagy Google találatra, az új fülön nyílik meg. Így pillanatok alatt kiválogathatja az önt érdeklő találatokat, amit ráér később átnézni és kiválogatni.