Hivatalos: meghalt Prigozsin is


Nagyvilág - 2023. augusztus 24.
szerző: SH

A Putyin ellen fellépő Prigozsin gépének lángoló roncsait a Telegramon tették közzé.
A Putyin ellen fellépő Prigozsin gépének lángoló roncsait a Telegramon tették közzé.

Napra pontosan két hónappal a Wagner-csoport lázadása után lezuhant repülőjével és meghalt Jevgenyij Prigozsin, a csoport vezetője.

A zsoldosokat az orosz kormány bérelte fel az Ukrajna elleni háborúra, ám nemrég elégedetlenkedni kezdtek és Moszkva ellen indultak. A lázadást leállították, ám vezetőjük, Putyin korábbi szakácsa eltűnt.

Szerdán azonban több mint kétezer méter magasságból lezuhant a Moszkvából induló Wagner magángép. Az orosz légiközlekedési hatóság is megerősítette a hírt, hogy Prigozsin és a cég társalapítója, Dmitrij Utkin is a fedélzeten volt.

A szárny és a gép többi roncsa egymástól 5 kilométerre volt, a gép nem adott vészjelzést. Orosz hírcsatornák hatósági forrásra hivatkozva futóműre erősített bombáról számolnak be, a kormányzati befolyás alatt álló hatóságok által közvetített, msűzaki hibáról vagy ukrán merényletről szóló vizsgálati eredmény még nem látott napvilágot.

Joe Biden amerikai elnök szerint ennek az ellenlábasnak a halála sem meglepő, burkoltan az orosz cárt jelölte meg felelősként. A történtekkel egyidőben az oroszokat kiszolgáló Fehéroroszország pedig minden tekintetben elvágta a külvilágtól a Wagner hozzájuk menekített főhadiszálását.