2021. október 20. szerda

A romba dőlt zeneiskola újjáépítésében vállal részt Siklós önkormányzata


Helyi hírek - 2021. január 27.
szerző: SH

Rudolf Zsolt, Riegl Gábor, Bockovac Tímea és Mojzes Tamás a támogatások átadásakor
Rudolf Zsolt, Riegl Gábor, Bockovac Tímea és Mojzes Tamás a támogatások átadásakor

Siklós önkormányzata és képviselőcsoportja a helyi nemzetiségi önkormányzattal összefogva nyújt segítséget a horvátországi földrengések okozta károk enyhítésében. A város a szervezett helyreállítási program keretén belül – az elsők között ajánlva fel segítségét – a zeneiskola rekonstrukciójához nyújt támogatást.

A közelmúltban Horvátországot komoly földrengés rázta meg. A 6,5-ös magnitúdójú földmozgás epicentruma Zágrábtól negyven kilométerre, Petrinja közelében volt. A természeti katasztrófa több halálos áldozatot követelt, számos épület összedőlt, használhatatlanná vagy lakhatatlanná vált. A károkat csak fokozták és a mentést valamint a helyreállítási munkálatokat nehezítették a napokkal később is jelentkező utórengések.

Számos felajánlás során a bajba jutott térség ruhákat, tartós élelmiszert és egyéb használati tárgyakat kapott a nemzetközi segítségnyújtás keretében. Az elsődleges, legtöbbször még kevésbé koordinált gyűjtés a bajbajutottaknak segített talpra állni, ám a valódi összefogás az ezt követő időszakban kell, hogy megmutatkozzon.

Ennek szellemében nyújtott Siklós önkormányzata és képviselő-testülete segítő kezet a bajbajutottaknak, és ajánlott fel összességében kétszázezer forint támogatást.

Mint az önkormányzat által felajánlott százezer forintos adomány átnyújtásakor Riegl Gábor polgármester ismertette, a segítséget egy adott épület, Petrinja település romba dőlt zeneiskolájának mintegy 15 millió forintot igénylő felújítására fogják fordítani. Ez a támogatási forma szervezett keretek közt zajlik, melyet a kapocsként közreműködő helyi horvát önkormányzat vezetője juttat célba.

A város képviselő-csoportjának ezen felül nyújtott százezer forintos támogatását Rudolf Zsolt képviselő, a Pénzügyi-Gazdasági és Településfejlesztési Bizottság elnöke adta át Bockovac Tímeának.

A Siklósi Horvát Önkormányzat vezetője ismertette: a katasztrófa óta munkakapcsolatban állnak Siklós testvérvárosával, Donji Miholjaccal valamint a földrengés sújtotta Petrinja településen működő operatív törzzsel, akitől megkapják azokat az információkat, hogy mire van leginkább szüksége a térségnek. Bockovac Tímea emlékeztetett, hogy az Országos Horvát Önkormányzat megnyitotta azt a vonalat, melyen folyamatosan várják a felajánlásokat illetve megjegyezte, hogy átvállalták a szóban forgó zeneiskola száz helyi diákjának nyaralási költségeit Pag szigetén.

Mojzes Tamás alpolgármester kiemelte, hogy a város kész segítséget nyújtani építőanyag vagy más tárgyi felajánlás esetén a szükséges logisztikában. Nem titkolt céljuk, hogy másokat – magánszemélyeket vagy vállalkozásokat – is támogatásra ösztönözzenek.