Huszonötödjére rendezik meg az Európai Bordalfesztivált


Baranya - 2021. szeptember 24.
szerző: SH

kotta

Idén 28 éve, hogy összegyűlnek szeptember utolsó hétvégéjén Európa legjobb férfi énekesei, hogy bordaloktól legyen hangos Pécs és a Villányi borvidék. Idén a rendkívüli helyzetnek köszönhetően külföldi férfikarok nélkül, hazai előadókkal kerül megrendezésre a fesztivál.

A XXV. Európai Bordalfesztivál keretében szeptember 24. és 26. között a házigazda Bartók Béla Férfikar mellett fellép a Szolnoki MÁV Férfikara, Zengő Együttes, Vivat Bacchus, Horváth István – tenor, Bognár Szabolcs – bariton, Balatoni Sándor – orgona, Misina Néptáncegyüttes, valamint a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar is.

A háromnapos fesztivál első napján, szeptember 24-én a Villányi Borvidék fogadja a fellépőket, akik a villányi Rendezvénytéren 17:30-kor nyitják meg a fesztivált. A fesztivál megnyitóját követően megszólal Orff: Carmina Burana két zongorás, ütőhangszeres feldolgozása a PTE Egyetemi Kórusa, az Eszéki Egyetemi Kórus, a fesztivál férfikarai előadásában. Zongorán közreműködik Horváth Krisztián és Balásy Szabolcs. A megnyitót követően Villányban tartanak Pincekoncertet a fesztivál fellépői.

Szombaton nagyszabású gálakoncerten hallhatja a pécsi közönség a résztvevő együtteseket, amelynek helyszíne a Kodály Központ lesz. A koncert első felében a fesztivál fellépői szórakoztatják bordalokkal a közönséget, majd a koncert második felében megszólal Orff: Carmina Burana kétzongorás, ütőhangszeres műve is. A gálakoncertet megelőzően a X. Villányi Prémium Bormustra színesíti a nagyszabású rendezvény programját.

A Kodály Központ aulájában idén 12 villányi pincészet prezentálja legkiválóbb borait. A rendezvényen a Villányi borvidék prémium márkája, a Villányi Franc mellett az új, közösségi bisztróbor, a Villányi REDy is bemutatkozik.

A fesztivál zárónapjának délelőttjén a Villány-Siklósi Borút településein adnak koncerteket a résztvevők, majd délután a pécsi Széchenyi téren a Bor és Dal Ünnepén, a Népek bordalai és táncai rendezvénnyel zárják a programsorozatot.