2021. június 12. szombat

Idén is támogatták az önkéntes mentőegyesületeket


Gazdaság - 2021. május 17.
szerző: SH

szentflorian

Országszerte százötvenegy, Baranya megyében 13 önkéntes mentőegyesület részesült a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi támogatásában.

Az önkéntes mentőcsoportok megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését kilenc évvel ezelőtt kezdeményezte a katasztrófavédelem. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezeteket hívták életre – emlékeztet a katasztrófavédelem.

Az önkéntes mentőszervezetek fejlesztésének elsődleges célja a települések önvédelmi képességének erősítése volt. A szervezetek bevonásával emelkedik azoknak a száma, akik helyben szerepet tudnak vállalni a károk, különös tekintettel a viharkárok felszámolásában és a helyreállítási munkálatokban. Jelenleg országosan több mint húszezer önkéntes áll beavatkozásra készen.

Az önkéntes mentőszervezetek tavaly összesen 2.249 katasztrófavédelmi műveletben vettek részt.

A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is kiírta azt a pályázatot, amely az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó járművek, működési költségek finanszírozására, védőruházattal való ellátására, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből. Térségünkből a Szent Flórián Önkéntes és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület 300, bólyi települési mentő- és polgárőr egyesület 198, Bóly Járási Mentőcsoport, Szederkény polgárőr egyesület összesen 186 ezer forint ruházati és üzemeltetési támogatásban részesült.