2021. április 13. kedd

Így úszik el a 25 méteres medence


Helyi hírek - 2017. augusztus 1.
szerző: SH

bienerthmegtekint

Huszonöt méteres versenymedencét ígért Siklósra Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. Az óriási jelentőséggel bíró beruházás elé egy akadály gördült, nevezetesen az, hogy az elnök bukni látszik. Mert az úszósport fejlesztése manapság kemény politika, a víz majdhogynem csak zavaró tényező.

Lemond a MÚSZ Ellenőrző Testülete – az erről szóló nyilatkozatot elnökségi ülésen kapták készhez a tagok. Az alapszabály értelmében az elnök rendkívüli közgyűlést is összehív. Mint Csurka Gergely, a Nemzetközi Úszó Szövetség sajtósa írta, jelenleg a MÚSZ elvben 15 tagú elnöksége csupán 10 főből áll, ahhoz, hogy a sportág vezető testülete döntésképes legyen, minimum 8 elnökségi tagnak kell érvényes mandátummal bírnia. A Magyar Nemzet emellett rámutat: közülük négyen írásban már megfogalmazták lemondásukat, azaz ha az Ellenőrző Testület vezetője nem adja be a lemondását, ők tették volna meg ezt. Bienerth pedig korábban elvérzett a tagság terén, támogatottsága pedig megszűnni látszik.

A szövetség emlékeztet: az elnök, dr. Bienerth Gusztáv egy 80 pontból álló előterjesztését az emlékezetes május 21-ei közgyűlésen a tagság 75 százalékban leszavazta.

Akkor ez abba az irányba mutatott, hogy a vizes vébé után, de legkésőbb ősszel a Siklósra úszómedencét ígérő, ám pozíciójában soha meg nem erősödött Bienerth Gusztáv menesztése várható. Mutatjuk.

 

Gyors áttekintő

Bienerth politikai karrierjét a PwC irodavezetőjeként kezdte, majd 2007-ben az MLSZ-hez került, amit ugródeszkaként használt a FIFA jogi bizottságába. 2011-ben egy évet húzott a kézilabdaszövetség elnökségi tagjaként, majd az FTC igazgatóságába is bekerült. 2016-ban Rogán Antal megbízásából lett a turizmussal kapcsolatos állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos.

Bienerth – mint siklósi látogatásakor is kérkedett vele – legnagyobb eredményének a Magyar Turisztikai Ügynökség életre keltését tekinti, de a politikai élet valójában egy szállodalánc, a Hunguest Hotels felvásárlására figyelt. Ő volt a 2024-es olimpiai pályázatot szervező cég alelnöke is, de a végső tollvonás előtt eltávolították. Ezt követően került az úszóelnöki pozícióba.

 

Politika és kemény stratégia amiben elvérzett

Bienerth nagy valószínűséggel azzal hibázott, hogy egyből nekitámadt elődjének, Gyárfás Tamásnak, aki ellen Hosszú Katinkával lázadtak fel. Mint egy interjúban meg is jegyezte, Gyárfásnak nincs helye az úszósportban, majd a szövetség totális átvilágítását helyezte kilátásba. Mivel Bienerth az úszókörökben semmilyen kapcsolattal nem rendelkezik, egyetlen erénye, hogy politikai körökben – akkor, amikor gyors megoldásra van szükség – el tudja adni magát.

Azt, hogy Gyárfás ereje megmaradt, mi sem jelzi jobban, hogy februárban elérte Orbán Viktornál, hogy tagja maradhasson a VB-t szervező bizottságnak. A FINA alelnökeként ő kísérhette a FINA ügyvezető igazgatóját, Cornel Marculescut a kormányfő színe elé is. Mindeközben Beinerth csak a lábtörlőről nézhette a munkát, amiben olyan kormánytagok vettek részt Gyárfás mellett, mint Seszták Miklós, Balog Zoltán, Varga Mihály, Szijjártó Péter, Pintér Sándor vagy Fürjes Balázs.

Ráadásul nem jelölte a FINA sajtóbizottságába azt a Csurka Gergelyt, aki Hosszú könyvének szerzője és a szövetség sajtófőnöke. Csurka emiatt le is mondott 13 éve betöltött pozíciójáról.

A kényelmi körökből kiszorult Bienerthre sokan megorroltak: míg a kisebb klubok a források megvonása, a nagyobbak a szakmai hozzáértés hiánya miatt, de az úszókat is megosztotta, hogy a gyárfásellenes koalícióból egyedül Hosszú Katinka akadémiája és szűk érdekköre jött ki jól.

Ezután sorra buktak elő a csontvázak: az MTK-s úszóedző meztelen képe, amit pedofíliához kapcsoltak, majd a hiába tagadott szex-ügy, amit szerencsétlenül épp Gyárfásra próbált tolni. Bienerth annyira kicsinálta magát, hogy a saját közgyűlésében felszabadított hét helyre májusban csak kettő saját holdudvarból származó tagot tudott betolni.

 

Haláltánc

A kegyvesztettségnek mi sem adott látványosabb tanúbizonyságot, mint hogy a vizes vébé balatonfüredi megnyitóján Bienerth nem vett részt hivatalos minőségében, szó szerint csak a hátsó sorból nézte végig, hogy Gyárfás Bóka István polgármesterrel és a FINA-vezetőségével díszeleg. Az első sorban akkor is Áder János, Kemény Dénes, Seszták Miklós és Fürjes Balázs foglalt helyet…

Szakmai berkekben egyébként arról beszélnek, hogy a Fideszbe mélyebben belefúródó, a kiemelt beruházásokért valamint az olimpiáért felelős kormánybiztos Fürjes az elnöki poszt várományosa. Mivel a kormány kihátrált az ötkarikás játékok megrendezése elől, Fürjesnek új feladatot kell kapnia.