Adatokkal és kamubefolyással kereskedő rendőröket és ügyvédeket ítéltek el


Itthon - 2023. március 14.
szerző: SH

rendorbilincs

A Győri Törvényszék Katonai Tanácsa végrehajtandó-, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt több volt hivatásos rendőrt, valamint több ügyvédet és azok ügyfeleit hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt.

A vád szerint az ügy egyik fő vádlottja az elkövetés idején az egyik kerületi rendőrkapitányságon szolgálatot teljesítő rendőr alezredes, aki 2012-2013-ban, anyagi ellenszolgáltatásért – alkalmanként pár százezer forintért – cserébe, budapesti ügyvéd ismerőseinek, illetve azok ügyfeleinek szolgáltatott ki adatokat rendőrségi és más hatósági nyilvántartásokból.

Volt olyan eset is, hogy a rendőr főtiszt pénzért cserébe, magáncélú felderítő tevékenységet is végzett a megbízóinak. Ennek keretében – egy vádlott-társával együtt – a teljes körű adatellenőrzésen túl a célszemélyeket lakcímükön megfigyelte, róluk környezettanulmányt végzett, és mindezt dokumentálta. A célszemélyek többek között a megbízók volt házastársai vagy üzleti ellenfelei voltak.

Egy másik esetben, a vádlott rendőrtiszt a bűnüldöző hatóságok látókörébe került ismerősének rendszeres fizetség ellenében információkat és szakmai tanácsokat adott, valamint egy esetben segédkezett neki egy hamis tartalmú feljelentés megszövegezésében. A feljelentés alapján indult büntetőeljárásban három ember alaptalanul került letartóztatásba.

A vád szerint szintén a volt főtiszt vádlott volt az, aki egy másik rendőrrel együtt, még 2008-2009-ben egy vállalkozónak úgy tett, mintha pénzért egy önkormányzati dolgozó segítségével elintézhetné, hogy részére az önkormányzat működési hozzájárulásokat, illetve különböző engedélyeket adjon ki.

Az is szerepelt a vádban, hogy egy másik volt hivatásos rendőr – szintén egy rendőr társa közbenjárásával -, anyagi ellenszolgáltatás fejében elintézte, hogy egy civil személy soron kívül lőfegyvertartási engedélyhez jusson.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség vádiratában összesen 13 vádlott – 5 rendőr, 2 ügyvéd, 6 civil – szerepelt, egy civil azonban az eljárás során elhalálozott. A törvényszék katonai tanácsa a rendőr vádlottak közül négyet 2-4 év közötti tartamú letöltendő börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélte, az ötödik hivatásos vádlott pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az ügyvéd vádlottakat a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre ítélte, az ügy civil vádlottjai pedig felfüggesztett börtönbüntetést, illetve megrovást kaptak. Az első fokon meghozott ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik fellebbeztek.