A vár lovagterme ad otthont a nemzetközi borversenynek


Életmód - 2023. április 13.
szerző: SH

BorVár fotó: Kacsúr Tamás

Kilencedik alkalommal rendezik meg a fajta népszerűsítésére hivatott Portugieser du Monde nemzetközi borversenyt, illetve kóstolófesztivált április 14-én és 15-én Siklóson és Pécsen.

2013-ban a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin első alkalommal szervezte meg a fajtára fókuszáló Portugieser Du Monde borversenyt. Akkor még kizárólag villányi portugieserek kerülhettek be a tematikus kóstolóba, majd következő évben már nemzetközivé bővült a mezőny.

A borverseny azért kiemelkedően fontos, mert a portugieser, azaz kékoportó szőlőfajta és a belőle készült borok ugyan a közép-európai borkultúra szerves részei, ennek ellenére nagyon sok borvidék a fennmaradásáért és fejlődéséért küzd.

Az idei – a siklósi vár lovagtermében zajló – versenyre hét országból érkeztek nevezések. A megmérettetés keretében több mint hetven bort kóstol meg a nemzetközi zsűri, amelyben kilenc ország borszakértői foglalnak helyet.

Az ítészek négy kategóriában – fiatal és évjáratos, házasított és különleges portugieserek közül – választanak majd bajnokokat, míg a verseny másnapján Pécsen a nagyközönség is megkóstolhatja a nevezett italok nagy részét. A Dóm Kőtárban 24 standon több mint harminc pincészet mintegy hetven bora várja az érdeklődőket.

A kóstolófesztiválnak idén különleges vendégei is lesznek, hiszen a Magyar Borszakírók Köre által évente kiadott Magyar Bor Nagydíj verseny díjátadójára és a győztes borok bemutatkozására is itt kerül sor. A boros újságírókat tömörítő szervezet minden évben megválasztja a Super 12 névre hallgató listát, amelyre 12 fehérbor és 12 vörösbor kerül fel; ezek közül 1-1 nyeri el a Magyar Bor Nagydíjat.