Ismét pattanásig feszült a helyzet a Balkánon, az USA is beleszólt


Nagyvilág - 2023. szeptember 30.
szerző: SH

szerb-katonak

Az Egyesült Államok felszólította Szerbiát, hogy vonja vissza csapatait a koszovói határról, Szerbia válaszul harckészültségbe helyezte a hadseregét.

Az ügy előzménye egy múlt vasárnapi, halálos áldozatokat is követelő összecsapás, melyet harminc fegyveres vívott meg az ország északi részén a koszovói rendőrséggel.

Koszovó megvádolta a fegyveresek politikai indíttatású támogatásával a szerb kormányt, amit az is mélyített, hogy a legnagyobb koszovói szerb párt, a Szerb Lista vezetője elismerte a szervezést. Az időközben lemondó Milan Radoicic azt tagadta, hogy Belgrádtól támogatást kapott volna az akcióhoz.

A kialakult helyzetre a britek úgy reagáltak, hogy hatszáz főből álló NATO-békefenntartó zászlóaljat küldtek a térségbe. A szerb hadsereg határon való felsorakozására Amerika felszólította Szerbiát, hogy vonja vissza csapatait. Aleksandar Vucic szerb államfő elismerte a jelenlétet, de azzal védekezett, hogy néhány hónapja sokkal többen voltak, válaszul pedig a legmagasabb fokú készültségbe helyezte az ország haderejét.

A térségben egyébként folyamatosak a zavargások a békefenntartók és a koszovói szerbek között is, májusban magyar fegyveresek is megsérültek, amikor szerb tüntetőknek akarták útjukat állni.