2021. október 20. szerda

Januárig marad a veszélyhelyzet


Itthon - 2021. szeptember 28.
szerző: SH

orszaggyules-parlament-plenaris

Meghosszabbították a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatályát, így a veszélyhelyzet 2022. január 1-jéig érvényben marad.

A veszélyhelyzet különleges jogrendet jelent, mely ideje alatt nem lehet feloszlatni az önkormányzatokat, nem lehet időközi választásokat tartani, nem kezdeményezhető népszavazás, korlátozható az olyan alapjog, mint a szabadsághoz, személyi szabadsághoz való jog, gyülekezési jog, gondolati- lelkiismereti- és vallásszabadsághoz való jog valamint a tulajdonhoz való jog.

Az igazságügyi tárca államtitkára elengedhetetlennek ítélte a veszélyhelyzet meghosszabbítását, mert csak így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal ahhoz, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni a negyedik hullámban is.

Az előterjesztés indoklása szerint a kormány elsődleges célja, hogy megvédje a magyar emberek életét és egészségét, valamint mérsékelje a gazdasági károkat és megőrizze a munkahelyeket.

Az Országgyűlés az eredetileg idén februárban, 90 napos hatállyal elfogadott törvényt elsőként májusban hosszabbította meg, az őszi parlamenti ülésszak első ülésnapját követő 15. napig, vagyis október 5-ig. Most ezt a határidőt tolják ki januárig. A törvényben rögzítették, hogy a kormány a veszélyhelyzetet korábban is megszüntetheti.