Januártól nem kell nyitogatni a csomagtartót


Itthon - 2022. december 11.
szerző: SH

hatar-beremend-kerites

Január elsejével megszűnik a határellenőrzés a magyar és horvát közös határszakaszon. Az ország schengeni övezetbe való felvételével zavartalanul lehet majd közlekedni, ám a migránsokra ezt követően is odafigyelnek majd.

Horvátország schengeni csatlakozása nem éri váratlanul a Magyar Rendőrséget, az ezzel összefüggő előkészületeket idejében megkezdték – tájékoztatta a hatóság a Siklósi Híreket. Ugyanakkor azt is állítják, hogy az épületek sorsával kapcsolatban csak a csatlakozás hatályba lépését követően születik majd döntés.

Mint a január elsejétől érvényes beremendi és drávaszabolcsi határátlépés új szabályaira mutatva megjegyzik, a belső határellenőrzés megszűnését követően a mélységi ellenőrzést fogják megerősíteni. A csatlakozás után a határon dolgozó rendőrök jelentős része továbbra is határrendészeti tevékenységet fog végezni, mások egyéb beosztásokban látják majd el szolgálatukat.

A kerítést meg nem nevezve jelzik: az államhatár szabad átjárhatóságának biztosításával kapcsolatos feladatokat – ami részben időjárás függvénye is – ütemezetten kezdik meg.